Fredagskrönikan: Sönderharvade hjulspår

Måste vi harva runt i samma hjulspår år efter år? Jag tycker då inte det! Avslutningsvis är Timo Nurmos någon att utnyttja!

Ännu en storloppshelg var efter söndagen förbi när Kriteriehelgen tog slut. Och ännu en gång visade det sig att gamla hjulspår ibland måste ändras. Det går inte att harva runt i samma mönster år efter år. Det är sönder, bevisligen.

 • Till lördagens tävlingar kom där 4 796 besökare till Solvalla. Till söndagens topptävlingar dök där upp 3 647 själar. En minskning med lite mer än 1000 besökare, alltså. Och detta är alltså en så kallad storloppshelg med flera fina hästar.

Solvalla hade som mål att där skulle dyka upp minst 9 000 besökare - sammanlagt till hela helgen. Ett mål som inte nåddes.

Redan inför när jag fick höra siffran på 9 000 reagerade jag. Så lite, alltså? Men efteråt kunde jag sitta här och inse att det där minsann var en alldeles för hög siffra.
Det är oroväckande. Inte ens Kriteriehelgen lockar storpublik och i miljonregionen Stockholm verkar inte travsport vara särskilt jättehett.

Där måste nog till en förändringar på dessa stordagarna. Personligen tycker jag söndagar inte är någon vidare rolig storloppsdag, om jag ska vara ärlig. 
Jag har tidigare varit inne på att jag hellre ser att där körs tävlingar på fredag kvällen följt av söndagens tävlingar på lördagar istället. Det är den stora travdagen om veckan. Svensken är inrutad i mönster och har lördag som sin stora V75-dag.
Som det är nu, med storloppen på söndagar, så tycker jag tyvärr att dessa loppen hamnar lite i skymundan till lördagen. Inte minst så dyker där upp färre besökare till banan jämfört med lördagarna.

Jag är säkert ensam i den här åsikten, men vad tusan. Måste vi rulla runt i samma hjulspår och upplägg år efter år?
-----
En del förvånades i veckan över att ett montélopp lades in i onsdagens V86-omgång. Inte minst eftersom flera av hästarna aldrig testats i monté. Rena rama gissningsleken, alltså. Däremot förvånar det mig hur många som orkat reagera mot det, när osäkerheten redan finns inom travsporten och våra tävlingar. Var är era rubriker då?
Jag kan köpa att det var lite märkligt, men det är ju lite så det är idag. De stora spelformerna, V86 och V75, där folk satsar massvis med pengar behandlas ibland lite som en leksak.

Om hästar kan gå ut i storspelet V75 trots att de aldrig testats i voltstart förut eller för den delen inte sprungit lopp på över ett år (Vic du Noyer i lördags) - då kan vi lika gärna även ha gissningsleken till montén.
Sen kan jag tycka att montén emellanåt ska få synas på exempelvis V86. Inte mer än rätt någon gång per år. 
-----
V75-omgången i Skellefteå får ursäkta, men helgens utropstecken är så klart Grosser Preis von Deutschland i Hamburg.

År efter år tycker jag det här loppet håller hög klass och är ständigt sevärt. Svensktränade ekipagen ska försöka besegra Django Riff. Det lär bli en höjdare! 
Här är startlistan till årets Grosser Preis von Deutschland: som körs på söndag:

 1. Grant Boko – Christoffer Eriksson
 2. Dominion Beach – Björn Goop
 3. Goofy Greenwood – Hugo Langeweg jr.
 4. Dawana – Michael Nimczyk
 5. Diamanten – Robert Bergh
 6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
 7. Django Riff – Joseph Verbeek
 8. Unique Juni – Johnny Takter
 9. United Love – Jaap van Rinn
 10. Racing Mange – Joakim Lövgren
 11. Orlando Jet – Rudolf Haller
 12. Ferrari River – Conrad Lugauer
 13. Unicorno S.L.M. – Wilhelm Paal
 14. Dupree – Per Linderoth

Även ett stort plus till ATG som erbjuder V64-spel till dagen, som även utöver storloppet innehåller en del svenskbekantningar. 
-----
Zlatan Ibrahmović ger sig alltså in i ridsporten och har blivit ägare av en häst. Säkert kul för honom. En annan tänker att det hade varit roligare med en travhäst så klart. Helst på Jägersro och med främst Lutfi Kolgjini som tränare.
Kombinationen Zlatan/Kolgjini hade inbjudit till intresse och rubriker!
.....
Under torsdag kvällen var Nuncio tillbaka på banan. 
En av sportens stora stjärnor siktar mot en vinter i Frankrike, och hästen har säkerligen blivit utdömd av många efter vissa tveksamma insatser i år.

Comebacken på Bollnäs kunde inte blivit bättre. Vid värmningen hajade man till eftersom Nuncio redan där såg makalöst fin ut. Något han nog aldrig gjort tidigare.
I själva loppet gjorde han vad han skulle och det gjordes tillsammans med Stefan Melander. Som sagt, det kunde inte blivit bättre.

Nu håller vi tummarna för framtiden - men nog var comebacken ett jättestort steg framåt.
-----
Förra helgen var helt klart Timo Nurmos stora stund i tränarkarriären, tillsammans med Jorma Kontio skall sägas.
På lördagen segrade Readly Express i EM-loppet för femåringar och på söndagen visade Villiam att han är treåringskungen. Villiam är döpt efter Nurmos farfar och även fast hästens insats var överlägsen, så var det inte det som fastnade i bakhuvudet timmarna efter Kriteriesegern.

Det var så klart Timo Nurmos och hans känslor.
Det är mer regel än undantag att tränare står som en slags staty efter loppen när tv-reportern springer fram efter storloppsseger. Det kan vara en lunchtrav-seger på Dannero eller en framgång i Derbyt. Likväl står oftast tränaren vid sidan med avslappnad stil och ger intrycket av "jaha, det här var väl kul...". Inget mer, och där är sannerligen ingen plats för att bjudas in i känslostormar.

Men så har vi de få undantagen där känslor äntligen blottas.
Förra helgens framgångar fick det att rinna över för Timo Nurmos. Den vanligtvis ganska lågmälde travtränaren började gråta. Och det kunde inte varit ett vackrare ögonblick och inte minst på tiden!
Nurmos känslor, Villiam och Readly Express insatser. Det är sådant som nu ska framhävas. 

ATG måste utnyttja detta, och det nu! Bolaget har så klart sitt fokus på spelet, men även sporten kan inbjuda folk till att lockas in i travspelet. Och nog fasen är känslostormar bättre än en ponny i reklamklippen på tv!
Och, visst. Travsporten får inget utrymme i sportsändningarna på TV4, den så kallade travkanalen. Men det är vad det är.

Äntligen fick vi se en stortränare med känslor. Där det brast och där ingenting doldes. Det är så rätt i tiden - och vi måste utnyttja ögonblicken!

Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg