"Föredettingen" » 14 dec. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

"Föredettingen"

Jag tycker han visat oss alla vilken nivå han fortsatt ligger på. Det råder ingen tvekan om att en av sportens stora giganter än idag är Jorma Kontio. Föredettingen är långt ifrån slut.

Jag ska vara ärlig direkt, så har jag det överstökat.
Ja, även jag har emellanåt skakat på huvudet och tyckt att Jorma Kontio är "slut". Att det vore dags att lägga pisken på hyllan och njuta av livet.

Men jag kan även ändra mig. Och säsongen 2018 har varit en ren revansch för Kontio. Jag tycker verkligen han tillhört bland sportens stora utropstecken i år.
Föredetting? Inte en chans.

  • Revansch? Ja, inte började året särskilt bra för Kontio. Åtminstone inte för självförtroendet.
    Nere i Paris vann kompisen Readly Express självaste Prix d'Amerique. Kvar hemma i Sverige satt en "petad" Jorma Kontio till förmån för Frankrike-kungen Björn Goop.

Men Kontio kan reglerna och har varit med längre än de flesta. Han kan spelet och allt som hör därtill.
Istället för att tjura och vägra köra åt Timo Nurmos igen, fortsatte han som om ingenting hade hänt. Professionell ut i fingerspetsarna. Och så här mot säsongens slut har han till sist vunnit på det.

Jorma Kontio

Jorma Kontio

Mot Champion-titel på nationalbanan

Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson, Björn Goop och Carl Johan Jepson är fyra mycket framträdande segrare under tävlingarna på Solvalla. De tillhör kuskeliten i landet.
Men vad de gemensamt kan bli i år är att bli slagna av Jorma Kontio.

Så här års riktas fokuset mer och mer in på Champion-striderna. Och Jorma Kontio är på väg att bli nationalbanans stora vinnare för säsongen.

Det är i skrivande stund en fortsatt jämn strid mellan Kontio och Kihlström med tre tävlingsdagar kvar. Jorma Kontio leder med 90 segrar mot Örjan Kihlströms 83.
Trean och nedåt är långt bak. 

Men oavsett hur det nu väl kommer sluta i den här striden, är Jorma Kontio helt klart en av säsongens stora vinnare.
Föredetting? Långt ifrån. 

-----
Efter min kritik mot bortskämda Solvalla-publiken var det glädjande att se publiksiffran på tävlingarna i tisdags. 1 628 personer, enligt ST.
-----
Travet fortsätter vara unikt på flera sätt.
Ett, som jag ofta är inne på, är det där med att aktiva och framträdande personer inom sporten har spalter i landets två stora kvällstidningar. Och var och varannan vecka är det negativa toner.

Med tanke på hur länge de har fått skriva där, kanske det är dags att ändra taktik?

  • Och även fast jag ofta står bakom kritiken mot ATG kan jag ibland även tycka lite synd om bolaget. Ja, trots allt...

När båda loppen med Zenit Brick och Månprinsen A.M. fick plats på V75-kupongen blev det så klart liv i luckan på spelarna. Som dömde ut hela ATG och spelvärdet på V75.

Men vad som är lika roligt är att det garanterat hade blivit lika mycket liv i luckan om något av de två loppen lagts utanför V75-kupongen. Vi minns ju bland annat "stormen" när Månprinsen A.M. för en tid sedan sprang utanför V75-spelet. 

Ja, det går verkligen aldrig att göra alla nöjda.

-----
Var uppe på Solvallas tävlingar 20 november för att bland annat kolla in Twister Bi.
Och tydligen blev det hingstens sista lopp i karriären.

Mycket tråkigt att lungproblemen sätter stopp. Det är alltid en ren och skär sorg när hästar tvingas avsluta karriären på grund av hälsomässiga skäl och inte på grund av åldersstrecket.

Och en vars pensionärsliv inleds redan nu är Harry Haythrow.
Jag tror inte vi riktigt förstår hur mycket han betytt för travsporten och framförallt V75. Han har varit en V75-profil på ett närmast unikt sätt. En häst som aldrig var någon storstjärna, men som ändå var bland de mest framträdande i sportens finrum på lördagarna.

  • Vi har Harry att tacka för mycket.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg