Flerklass och hederskod

Lördagen på Jägersro gav på mer frågor än utropstecken när jag gick därifrån. Varför har tävlingar stundtals blivit totalt känslolösa? Och flerklass-loppen måste ju till...!

Först och främst tycker jag fortfarande att vi måste utnyttja klasserna mer. Och gärna låta olika klasser för stöta på varandra. 

Inte minst vintern blir som en slags transportsträcka fram till våren när stjärnorna hittar ut igen. På vintern är främsta topparna nere i Frankrike och strider och de topparna som inte åker ner står inne i stallet och vilar upp sig inför sommaren. 
Men på något sätt är det som att Svensk Travsport vill att mössen ska springa vidare på hjulet. Trots att hjulet tappar tempo under vintern.

Slopa Gulddivisionen under vintern. Och gör det nu. För nittioelfte gången som jag skriver det. Inför flerklasslopp istället där Guld-hästarna går iväg från tillägg. Ge oss lite tävling och främst - lite nytänk och förändring kring vinterns tröttsamma tävlingar! 

Det är väl det här som är travsportens nackdel. Eller, ja... Charmen med den. Vägran till förändring.
-----
Hederskoder är väl vad de är. Inom travsporten har den existerat sedan många år tillbaka, men där finns en del koder som får mig att fullkomligt spy.
Efter V75 på Jägersro åkte jag hem med en känsla av ilska. Där gnälls varje vecka på ATG och spelet och vilken skämtsam reklam det är för travsporten, men ibland är inte sporten så mycket bättre.

Detta kompis-snacket under loppen måste bort - nu. Kompis-surren där ledaren gärna släpper fram utvändige, för att sedan som ett tack få köra fram och överta ledningen igen. Klia varandra på ryggen-taktiken under loppen. Totalt känslolöst.

Vad fanken är det för slags tävling? Vid Müllers Memorial i lördags hände det ännu en gång och jag hade svårt att sitta tyst uppe i restaurangen på banan. Det närmast kokade i mig. 
Det är möjligt att jag är en korkad staketkusk för majoriteten när jag lyfter fram det här, men det är stunder som dessa som endast ger sporten väldigt dålig reklam. Det måste bort - nu!

  • Och på tal om känslolöst;
    Storstallen får vara med om flera framgångar året om och visst har det blivit lite vardagsmat kring det. Men snacka om att sätta tråkstämpel på sporten när tränarna sitter iskalla och tråkiga när deras hästar gjort några otroliga prestationer på banan. Bjud på lite leende åtminstone!
    Inte minst Roger Walmann i söndags satt nog mer och fantiserade om kvällsmackan än bjöd på lite glädje i rutan efter att Caddie Lisieux stormat fram. Det var samma tröttsamma jippi-svar.

-----
Märkligt det här med omstarterna vid autostarter. Det har blivit allt vanligare och vid Breeders-semifinalerna i söndags inträffade det två gånger om. På grund av dålig anslutning till startbilen av två ekipage. 
Det är så klart förbannat uselt av kuskarna i fråga som orsakar sådant. Och jag ser gärna lite hårdare bestraffning. Sen är det väl alltid svårt att konstatera om det är hästens fel eller kusken som vill testa flygande start...
-----
Torbjörn Jansson har varit med länge och säkert fått uppleva det mesta. Men frågan är om han varit med om liknande händelse som med French Laundry i tisdags?

Hästen kunde från spår ett försvara ledningen i en rejäl rusning mot utvändige Obi-Wan. Efter 500 meter föll dock hästen i galopp, togs ut ur fältet, men ställde sig igen kvickt och kunde rusa fram och fronta. 
För den bisarra händelsen fick French Laundry tio dagars startförbud. Se loppet här!
-----
Inte minst lördagen på Jägersro... Restaurangen var för några år sedan ett enda stort sorl, vimmel och tätt med människor som åt gott och tittade på trav. Sakteliga har siffrorna dalat nedåt och idag när man går på V75 på Malmöbanan är där flera bord som står tomma.
Enligt ST kom där för övrigt 3 389 till Jägers och där 6 914 valde att gå på ishockeyn.
-----
Det ser verkligen ut som att Sverige kan ha en seriös utmanare till Hambletonian.
Tvåringen Tae Kwon Deo har närmast strålat på banan och i tisdags på Jägersro gjorde han det igen med segertiden 1.13,1a/1640 meter.

Annan som strålade på Jägers i tisdags var Spartan Kronos. Hästen har inte tävlat sedan han i september ifjol vann ett storlopp nere på Vincennes. I tisdags var han ute i kval igen och såg oerhört fin ut. Går allt som det ska tror jag sexåringen kan ha en stor vinter framför sig!
-----
Efter comebacken på V75 senast, som resulterade i femteplats, blev Nuncio kallad för lite allt möjligt av spelarna. Jag kunde läsa ord som "skithäst" och så vidare. Hästen var inte vatten värd.
Så klart är det ett sorgligt beteende mot travhästarna och dess krets och även extremt respektlöst efter allt han uträttat på banan och betytt för travsporten.

Nun

Tarzans stycke om Nuncio

Nuncios tränare, Stefan Melander, har varje onsdag en halvsida i Expressen och med tanke på att Nuncio selas ut på V75 igen den här helgen, innehöll ett stycke så klart om hans ögonsten. 
Och snacka om en briljant och pricksäker text. Bra, Tarzan!

-----
Avslutningsvis; Äntligen blev det proppen ur!
Tvååriga stoet Donna di Damgård har jag skrivit om en del. Hästen delägs av min farsa Mats Engström och tränas av Tomas Malmqvist.
I söndags sprang hon tredje starten i karriären. De två tidigare har båda resulterat i galopper - i söndags var det debut bakom bilen och tillsammans med Ken Ecce vann hon till sist överlägset. I självaste Dansk Uppfödningslöpning Concolation. 

Den här lördagen ska familjen Engström med respektive ha en trevlig kväll tillsammans. Jag misstänker att loppet med Donna kommer att rullas på tv:n...

Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg