Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Feltänk och djurskydd

Ibland slår det en. Hur fel man kan ha. Ja, till och med jag kan ha fel. Och gällande framtiden för travsporten har jag haft ett rejält feltänk.

Våra svenska travbanor är långt ifrån moderna. De är kvar i en svunnen tid och år 2018 kan sådant påverka besökarantalet.
Fixa läktarna, ordna bättre högtalare och tv-apparater runt om banan! Nej, det är inte där framtiden ligger längre.

Jag har länge gnällt om min hemmabana Jägersro. Skyllt på att där inte dyker upp besökare på grund av hur fullständigt sliten hela travarenan är. En närmast ogästvänlig miljö att tillbringa kvällen på.
Nu har Jägersro fräschat till sig något, så jag kan inte skylla på det längre.
Men kanske har jag tänkt fel från början?

För att locka besökare behöver där alltid finnas något för ögat. Och folk tar sig till travbanorna för att se på trav. Trots allt.
Det slog mig under veckan att jag varit helt ute och cyklat. Strunta i det där med snyggare anläggningar. Det är banorna man ska snygga till!

Det är möjligt att jag är lite för kräsen. Men personligen har travsporten under hösten och vintern varit närmast urtrist att vila ögonen på.
Solvalla, som tidigare var känt för "lunket", har gått ner sig ännu mer och det är sällan jag går igång på travsporten från nationalbanan idag. Urtrist rätt igenom.
Tempofattiga och oftast odramatiska lopp.

Och, ja. Jag vet om att Jägersro är den tråkigaste banan i Sverige vad gäller tävlingarna. Idag! Det existerar knappt och där ledaren rinner undan, hur fort de än springer där bak.
Men nu ska Jägers ta sig i kragen och göra framtiden till någonting bättre.

Prio ett för alla travbanor borde vara att bygga om banorna. Det här runt-runt-runt-bygget fungerar inte längre. Någonting mer måste till.
Utrustningar och vagnar har gått framåt. Aktiva moderniserar sig och där måste även banan hänga efter.

Där finns två alternativ för svenska banor idag:

  • Bygg ut banan.
    Bygg ut bankropparna. 1 200-1 400 metersbanor borde tillhöra framtiden idag. Inte som dagens speedway-ovaler.
  • Bredda open stretch-tänket
    Jag var väldigt negativ kring open stretch när det kom fram. Är det något man närmast hatar är det när en "oförtjänt" slinker sig förbi och segrar före loppets mest tappra häst.

    Men open strech är framtiden. Och det inbjuder till tävling och taktik som övriga banor inte ger tränare och kuskar.
    Och om banorna nu inte är sugna på att bygga om sina banor, som är en rejäl kostnadsfråga, är det enklare alternativet att fixa till snikspår över upploppet.

-----
På gott och ont är jag relativt aktiv på sociala medier. Oftast vill man gärna slippa det, men sociala medierna är bästa sättet att diskutera och även känna av temperaturen i vissa frågor. Och en fråga som är stekhet är djurskyddet.

Det är bortom mitt förstånd hur så många tar djurskyddet som en sådan infekterad debatt.
Jag vet flera aktiva travsjälar som kämpar hårt för att hästarna ska ha det bra och framförallt skyddas och behandlas på ett bättre sätt än vad de gör idag. Som orädda pratar om sådant som är känsligt.

Döm om min förvåning så möts dessa själar mestadels av spott och spe tillbaka. Sopa under mattan och titta bort-folket klarar inte av diskussionen.

För att travsporten ska existera så behövs hästarna. Det kan jag liksom ta gift på för att slå fast vid, om man säger så...
Men behandlas inte hästarna med den respekten de förtjänar, så kommer travhästarnas karriärer bli allt kortare. Skador och skavanker sätter stopp.

Stefan Hultman var mer eller mindre det bästa som hänt oss när han började på V75 Direkt i tv-rutan. Äntligen någon som kan sporten utan och innan och inte en massa spelsnack.
Precis en sådan tv-sändningen behövde!
Men det skulle till sist inte passa sig. När Hultman i frispråkighetens tecken uttalade sig om sådant som möjligen skulle skrämma bort spelare.
Då var han inte så poppis längre.

-----
I moderna tidens 2018 finns där fortfarande ett stort problem. Ett stort sådant som spelarna får betala för.
Det där med strukna och icke strukna hästar.

På sociala medier, och stundtals till och med i tidningar, informeras man om att stallen ska stryka sin häst. Som sedan på ATG.se fortfarande är fullt spelbar ett dygn senare.
Hela det där systemet med att stryka en häst känns uråldrigt. Ringa hit och ringa dit och sen se vad som händer. 

Bounc

Ulf Ohlsson sållar sig nu till skaran som vågar tycka och tänka högt om travsporten. Förra helgens känga mot ATG var kanske inte helt rättvis mot spelbolaget, men jag närmast älskar att han inte sticker någonting under stolen.
Ut med språket bara!

Jag tror helt klart travsporten har att vinna på att aktiva vågar vara frispråkiga än som det är nu där majoriteten gärna sitter tyst i båten..

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube