Driver ni med mig? Nej, lyckligtvis inte » 4 juni | Fredagskrönikan -…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Driver ni med mig? Nej, lyckligtvis inte

Det är lätt att ställa sig uppe på kullen när majoriteten redan står där och gormar. Det här om drivningarna. Det är lätt att ansluta till massan när det ska gormas. Lika viktigt är det dock när där inte finns anledning för gormandet. Som efter Elitloppshelgen.

I övriga trav-världens ögon, framförallt fransmännens, så anses Sverige nog vara likt en välkammad pojk med skjortan instoppad som aldrig gör någonting otillåtet. Det ska vara rakryggat och ordentligt. Och säga vad man vill, men visst var det lite komiskt att följa Gabriele Gelormini när han stod och inväntade resultatet efter hans diskutabla seger med Gelati Cut. 
Inom fotbollen kan spelarna ofta omge domaren med sina gester och ljud. Lite åt det hållet var Gelormini med. Lite skoj var det.

  • Trav-Sverige är lite tudelat på så sätt att man gärna ser utländska ekipage i våra större lopp. Det är alltid en krydda som tillför och som sätter sig emot Valla-lunken. Taktiska överraskningar och sådant som verkligen tillför sporten.
    Sedan är det som så att körkulturen från södra Europa oftast varit den motsatta från den svenska. Under fjolåret var vi många som ställde oss på kullen tillsammans och gormade åt stall Gocciadoro. Oftast var det fullt befogat och sådant som inte alls hör hemma i vår travsport.
Alessandro Gocciadoro

Vad som därför gläder mig är när man sedan ser en utveckling till det bättre. Det är lika viktigt att framhäva detta som att stå och gorma uppe på kullen när någonting förbannat inträffat.

Efter förra helgen på Solvalla gick det att konstatera att Alessandro Gocciadoro verkligen tillförde. Han gjorde det på ett förträffligt sätt. Låt gå att han har en historia som jag för alltid kommer att fördöma, men hans styrningar förra helgen visade prov på att han tagit tag i sitt bekymmer. Åtminstone när han är i Sverige. Ger körkulturen den respekt som krävs för att ha en plats här.

Det är så enkelt att ansluta uppe på kullen när någonting ska skällas på. Det är minst lika viktigt att göra det när någonting blivit till det bättre.
Driver ni med mig? Nej, ni gör ju lyckligtvis inte det längre.
----
Det där med wildcard till de större loppen är vad de är. Det ska väl främst finnas till för att kunna locka till sig lite flagghästar till loppen. Sett till hennes senaste prestationer, inte minst i Elitloppet, så är dessvärre Bahia Quesnot ett halvkyligt inslag i Jämtlands Stora Pris.

Vad jag däremot anser måste vara givet är att fjolårsvinnaren ska ha sin möjlighet att få vara med i loppet. Kunna försvara sin titel. Till en del lopp är detta självklart, så som Paralympiatravet och till viss del Elitloppet.
Så nöjd som Ulf Stenströmer är med sin Handsome Brad borde det givetvis varit logiskt att låta hingsten få besöka Östersund nästa helg och försvara sin titel. Nu blev det inte så.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg