Domareloge - och vem är årets Elitloppsjoker? » 8 maj |…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Domareloge - och vem är årets Elitloppsjoker?

Det har varit dagar av rusk och motvind i trav-Sverige. Men efter regn kommer solsken och vi mötte den faktiskt redan i lördags när Örebrotravet agerade femstjärnigt.

Kring hela händelsen från lördagen på Örebro ska jag inte ge mig in i. Jag har redan ältat över hur jag kände för allt det där.

Jag tycker det är extremt bra att det hela blossade upp i rejäla slag. För första gången upplevde jag en travsport som visade muskler. Sociala medier-folket bröstar upp sig var och varannan dag mot varandra, men den här gången fick vi uppleva något helt annat från aktiva och inte minst Svensk Travsport med Maria Croon i spetsen.

Att det blev en utredning säger sig självt. Och att utredningen även kom med sitt utlåtande efter bara tre dygn är starkt och bra. Straffet i sig? Ja, man får väl tycka det är okej. Sett till taffligheten i böter och avstängningar genom åren var det här något med lite tyngd för en gång skull.

Vad jag tar med mig vidare från lördagen och den här veckans gång är två saker:

 1. Örebrotravet.
  De borde hyllas mer känner jag. Domarna med Pär-Olof Grannas i spetsen ska ha all eloge för sitt arbete.
  Kanal 75 agerade kvickt i sändningsbussen och efter vidare kommunikation togs det snabbt beslut.

  Domarna får, som i alla andra sporter, ofta utstå kritik och har hökögon mot sig. Det surras ju en hel del mot domarnas feghet i vissa situationer i loppen som på den ena eller andra banan dömts annorlunda.
  Ibland är det okej att även lyfta domarna när de gör sitt arbete och det med femstjärnig insats. Vi verkar ta de för givet när de gör sitt jobb, men när de enligt stora massan gör bort sig ska det lämnas in avskedsansökningar. Bra jobbat, Örebro!
 2. Fortsätt med öppenheten kring vår sport - men media måste ge travet rättvisare bild
  Att lördagens händelse blossades upp tyckte jag var jättebra. Alltifrån Aftonbladets startsida till Sveriges Radio hade det som het nyhet. Likaså nyheterna i TV4 hanterade det som hetaste nyheten att rapportera om i sportvärlden. 
  Jag tycker allt det var väldigt bra!

  Men jag kan väl samtidigt känna att det är oerhört motigt för travsporten att den alltid ska få uppmärksamhet och rampljus på sig när något illa inträffar. I en sport som bjuder på så mycket glädje, gemenskap och segertårar är den värd en chans vid tillfällen det varit fina insatser på låt säga V75. Ge travet en rättvisare bild av sig. Sporten skadas rejält när utomstående alltid får nys om den vid negativa händelser.
Calle Crown

Calle Crown

Anders Malmrot har hållit hov rejält med inbjudningarna den här veckan. Även fast det för många är iskallt i år så, visst har vi möts av reaktioner. Den eller den skulle inte bjudits in och det är skandal att "den" inte är inbjuden än. Skönt att se att vissa årliga diskussioner även dyker upp det här året.

Som alla tidigare upplagor ska väl även årets upplaga innehålla en joker. Det finns det givetvis till höger och vänster mer eller mindre, men ska jag lyfta någon understickare som hållits bortglömd är det Calle Crown.
Nej, det är inte för det är stall Tomas Malmqvist och Jägersro. Det Calle uträttat nere i Frankrike visar att han kan vara något på gång för framtida storloppen - som en joker.
-----
Jag har kapat V75 Direkt längs fotknölarna på sistone. Jag hymlar inte med det och jag hymlar heller inte med att detta lett till att jag skärpt till mig i min inställning mot programmet. Till det bättre. Ja, det hoppas jag i alla fall.

Att mötas av reaktioner på mina texter förvånar mig varje gång. Jag kommer nämligen aldrig se mig som något speciellt. Därför överraskas jag att någon minns vad jag skriver.
Men visst har jag haft mina tankar kring V75 Direkt. Det har jag fått skärpa till mig kring. 

De kan så oerhört mycket om travsporten, V75-studion. Bryr sig om den på ett sätt vi nog inte är medvetna om riktigt.
Därför vill man ju alltid då se lite diskussioner om ditten och datten som sker under V75-dagen. Istället för Top 7-förslaget. 
Men så måste jag påminnas att V75 Direkt där för att presentera loppen där spelet måste få plats. Det får vi acceptera. Och påminnas om.

Hytta med nävar och börja eldas upp kring sådant som sker under tävlingsdagen är därför inte rätt forum för V75 Direkt. Det kan man tycka vad man vill om, men så är det.
V75 Direkt sänds idag varje lördag på TV12 följt av en timme i TV4.
Det får vår sport vara glada och tacksamma för. Det är oerhört viktigt att vi fortsätter ha det utrymmet. Hytta med nävar är vi andra rätt duktiga på att göra istället.

Ta hand om er och trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg