Djuret » 30 nov. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Djuret

Vi måste lyfta det lite oftare. Eller åtminstone jag måste det. Kärleken till den som gör allt det här möjligt. Hästen. Det är något med hästen som gör mig som en liten julaftons-pojk var gång jag står i ett stall.

Det är skoj, populärt och häftigt att skriva och tala om spelet. Spikar, skrällar, utdömda, bortglömda och vem som gjort rätt eller fel i ett lopp. Och vilken spelstorsk som är bäst eller sämst under och efter en omgång.

Men sällan är det faktiskt så att hästen lyfts fram. Det förvånar mig, ska jag säga.
Det är trots allt hästen som gör allt det här möjligt. Men det märks alldeles för sällan.

  • Jag uppskattar verkligen TV4-reportagen som görs. Ofta lyfter de fram aktiva på ett ödmjukt sätt som fångar tittaren. Förhoppningsvis även de som ser reportaget via Nyhetsmorgon på lördagarna.
    Där brukar även hästen få sitt utrymme. Det är oftast på grund av hästen reportagen görs, liksom.

Det är något med hästar som fångat mig sedan jag var en liten påg. Och så är det fortfarande.
Jag kan strunta i en hel tävlingskväll och bara glida runt på stallbackarna och njuta av tillvaron. Och stjärnorna i stallen. De är några rejäla idoler för mig.

Favoritögonblicken? Ja, de möts jag årligen av under Hugo Åbergskvällen. När tävlingskvällen är över och ljuset slocknat över tävlingsbanan.
Kvar är ljuden från efterfester runt om i stallen. Och för något år sedan gick jag runt för mig själv på backen, gick in i ett stall och mötte On Track Piraten. Det var en magisk känsla i hela kroppen. Ett rus. 

Det här förbannat älskade djuret.

Och på tal om Piraten;
Mäktigt, vackert, storslaget och alldeles fantastiskt. Ja, nog var det en fröjd att kolla in honom vid sin senaste V75-seger. Ännu en V75-start och ännu en pigg V75-seger. Rikard N Skoglund fick det ärofyllda uppdraget att sitta upp bakom Piraten och än mäktigare var det dagarna efter när vi möttes av bilderna från stallet.

Skoglund skickade ett "moröttergram" med ett stort tack till Hans R Strömberg. Mycket fint. Vi hör även alltför sällan om hur kuskarna verkligen upplever känslan bakom vissa hästar. Erik Adielsson är duktig på att meddela det, men i övrigt hör vi det lite väl sällan. Det är trots allt djuret som är den store stjärnan.

Och snacka om att Rikard N Skoglund kände något alldeles speciellt bakom On Track Piraten. Det där djuret som faktiskt gör allt det här möjligt.

Björn Goop är nominerad till Jerringpriset. Bara för sina egna prestationer i såväl Sverige som Frankrike gör honom värd till nomineringen.
Men enligt motivering var det på grund av Prix d'Amerique-segern i vintras.

Även här märker vi vilken liten betydelse djuret verkar göra i folks ögon. För vinnaren var trots allt inte bara Goop utan även Readly Express och Timo Nurmos. Givetvis var de lika värda att nämnas.
-----
Även vid förra lördagens V75-tävlingar blev det kaos på ATG.se. 
Spelare kunde inte logga in, de kunde inte sätta in pengar, och de som satte in pengar fick inte se något på kontot.

Och visst blev det även rabalder på spelarkollektivet. Som det så ofta blir när det blir så här. Men de som känner sig svikna är även de som sedan likt förbannat kommer tillbaka. Och allt blir som vanligt igen.

Det blir ett sjujäkla liv under lördagen, folk kräver avgång på VD:n, spelarna borde gå ihop och bojkotta och hit och dit och sedan tystnar allt efter ett dygn. För att blossa upp igen vid nästa haveri.

Travspelare är nog de mest förlåtande som finns. Och nog kan Hasse Lord Skarplöth tåla en och annan lördag med kritikstormarna och sitta kvar på sin post. Det brukar ju trots allt lägga sig någon timme senare...
-----
Och plötsligt mitt i allt en mörk måndag kväll möttes vi av beskedet att Oasis Bi gjort sitt.
Trots att det "bara" blev 18 segrar under karriärens 85 starter, sprang han in nästan 18 miljoner kronor. 

Han stred på i storlopp efter storlopp säsong efter säsong. Nu har tioåringen gjort sitt och härnäst väntar ett pappaliv hemma i Italien. Italienaren har under senaste åren fått en del skit på sig, där han ansetts vara ett överflöd i främst Prix d'Amerique. 

Och med tanke att han nu slutar tävla påminner jag om texten jag skrev inför fjolårets start i storloppet: "Lyckans lott ska alltid utnyttjas".

-----
Skrev en morgonblogg i måndags. I det inlägget tog jag bland annat upp skoförbudet och hur trav-Sverige förvandlas in i "lika för alla"-syndromet som sprids som en löpeld i uttalandena från aktiva.

Och tänka sig.
Det dröjde inte mer än någon timme under måndagen förrän jag läste uttalanden inför V75 på Jägersro imorgon. "Ej gynnad med skor, men samtidigt lika för alla".

Ridå. Men lite skoj.
Nåväl. Helgen till ära är det V75 på hemmabanan Jägersro. Jag hoppas så många som möjligt tar sig till Jägers!

Martin Engström
martinengstrom@live.se - @giffelpucko

Dela inlägg

Kommentera inlägg