Dagens överlägsna hantering » 10 aug. | Fredagskrönikan -…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Dagens överlägsna hantering

Vi har så oerhört mycket att beklaga oss över idag. Så anser även jag. Men visst finns där trots allt ändå ljusglimtar och en hantering som förra veckan var bland det mest överlägsna jag upplevt inom travsporten.

Jag tycker det alltid är oerhört viktigt att lyfta fram någonting gott inom travsporten. Även under de allra mörkaste perioderna.
När något positivt, ovanligt och banbrytande inträffar är det av yppersta vikt att framhäva det.
Lyfta det!

Det må idag vara helt inaktuellt, men torsdagen 2 augusti var en förbannat nyfräsch och rent av ljuvlig afton i travets värld.
Wilhelm Paal fick det serverat med Probo O.P. i 'The Red Mile' på Åby och segrade på 1.09,9a/1 609 meter.
Men vad som möttes av livliga reaktioner efteråt var styrningen av Marc Elias.

  • Elias satt upp bakom stallets (Conrad Lugauer) egna Sahara One och valde att pressa på utvändigt om ledaren Poet Broline (Peter Untersteiner) tills båda över upploppet föll bak i fältet och gick i mål som sist respektive näst sist.

Där finns nog ingen traventusiast som uppskattar att vila ögonen på sådana löpningsförlopp. Den enorma pressen som leder till bådas förlust.
Väldigt få inom travsporten "tillåts" även göra några misstag. 

Det må möjligen vara typ Örjan Kihlström eller Björn Goop som oftast faller undan negativ kritik. Överlag tar det inte många sekunder innan sociala medier svämmar över med åsikter från staketkuskarna.
Så även i fallet med Elias styrning. 

Vad som under stridens hetta kunde bli Marc Elias förlust blev istället hans stora seger. En hantering jag aldrig skådat och som var totalt överlägsen.

Under kvällen möttes vi av Marc Elias som på eget bevåg i en travgrupp på Facebook valde att bemöta folket. Låta de föra fram sina åsikter och frågor, bemöta det och sedan gå vidare.

Det var förbannat vasst agerat av Marc Elias.
Det äldre gardet får se upp.

Att tackla negativ kritik är sannerligen något travfolk är och har varit dåliga på att hantera. Att gratulera eller hylla är alltid på sin plats, men att komma med någonting negativt bemöts oftast med hugg tillbaka. Eller varför inte en bojkott eller två.

Marc Elias visade något som de äldre gardet inom travsporten måste ta till sig. Och se upp för. De yngre har det här året tagit rejäla kliv. 

Både med att ta kritik och att delge information om sina chanser/utrustningar.
Och vad Elias gjorde den 2 augusti är bland det mest överlägsna jag upplevt.

Som tack får Marc Elias en tumme upp och glädjande nog styrde han även in seger i Super Trot Cup i Berlin förra helgen. Väl värd!

Elias

Urklippet från Marc Elias meddelande på Facebook.

-----

Förra helgen fick vi även bjudas på amerikansk travsport med Hambletonian.
Jag försöker verkligen ge sporten där borta en chans, men tyvärr går det bara inte...

Loppen är på tok för tråkiga och framförallt är det, som alltid, den vidriga drivningen som får mig att stänga ned. Det är verkligen skrämmande uselt att de inte kommit ifrån det där.

  • Trond Smedshammer stod i front med sina vedervärdiga slag med pisken över upploppet och bjöd efteråt på uttalanden som både gör en förbannad och.... trött.

Allt det där "tar seden dit man kommer" och så vidare är inte försvarbart. Om ni nu älskar djuren finns där bättre sätt att visa det på. Exempelvis att inte gå loss med körspöet över upploppen. Testa!
-----
Tänk att det går att kombinera med att vara både stortränare och även klarsynt nog att kunna lyssna och ta till sig.

Det gläder mig att en stortränare som Peter Untersteiner tar till sig av debatten som pågår och förstår spelarna till punkt och pricka. Och lyssnar och förstår.
För allas bästa, inte minst för travsportens framtid.

Det är precis sådana som Untersteiner man önskade där finns några fler av inom den här sporten.
För tyvärr finns där ju tränare som istället kallar allt för "omständigt"...
-----

Jag gillar när någon testar på någonting nytt. Det görs alltför sällan inom den här världen! Mindre snack och fler tester! Bergsåker körde senast en tävlingskväll med endast montélopp.
Det gjorde de helt rätt i! 

Att där dök upp lite över 600 personer är ingen skandal. Där dyker knappast upp fler under en travkväll.
Men sedan är väl problemet att det inte lockar spelarna riktigt och dagsomsättningen var väl kanske ingen höjdare. 

Men att testa nytt kommer jag hylla varenda gång!
Och näst på tur är Solvalla med fuxlopp.
-----
...Och på tal om Solvalla tycker jag Anders Malmrot fortsatt gör ett lysande arbete!

Initiativet att bjuda hästägare på middag i Kongressen är överlägset bra.
En restaurang där förhoppningsvis majoriteten är hästägare, som i sin tur leder in fler i den roliga "fällan", och där vi får lite stämning på plats är klart gynnsamt för travsporten. Och på sätt och vis kanske får fart på travbesökare i huvudstadsregionen. 
-----
Nu laddar vi igång till morgondagens högklassiga tävlingar på Åby. Och som jag skrev tidigare i veckan tycker jag årets Åby Stora Pris är överlägset bra. Där vi får det mötet vi alla ville se.

Bara se, njuta och hoppas tränarna håller sig stilla i utrustningsändringarna efer spelstoppet på V75...

Martin Engström
@giffelpucko - martinengstrom@live.se

Dela inlägg

Kommentera inlägg