Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Dagens bristdelning

Vintermånaderna är travsportens så kallade lågsäsong. Åtminstone på svensk mark. Och i anmälningslistorna ekar det oftast tomt och vad som är intressant är hur olika aktiva resonerar i frågan.

På våren selas storstjärnorna så sakteliga ut igen. Sommaren är hetaste säsongen på året och där majoriteten av trav-Sveriges stjärnor startar.
Vintern är till för vila och uppbyggnad om man inte tillhör gruppen som satsar mot Prix d'Amerique.

Även fast vintersäsongen är en solklar lågsäsong syns det sällan i propositionerna. Där har Svensk Travsport mycket att jobba på. Det är egentligen obegripligt varför ST inte agerat, då vi årligen upplever ihåliga lopp och Gulddivisioner utanför V75-kupongen.

  • Under Solvallas tisdagskväll 20 februari följde vi flera sportliga lågvattenmärke. Klassen på de som startade var det väl inget fel på, men reklamen för svensk travsport var rent av för jäklig. Små fält tävlade om bra pengar. Pengar som vi väl egentligen kunde haft senare i år när loppen fylls upp och sporten blir bättre. 
  • Grand Slam 75 på Halmstad två dagar innan innehöll tre lopp med endast fem startande samt ett lopp med sex hästar. 
  • På V75-omgången samma helg kördes Gulddivisionen utanför V75 och Silverdivisionen innehöll endast nio startande.

Vi alla vet om problemen, men vad som gör det hela intressant är hur aktiva tycker och tänker i frågan;

  • Lutfi Kolgjini skrev i sina lördagsrader 17 februari i Sportbladet om landets hästbrist och radade upp i stort sett vad jag skrev här ovan.
    "Små fält lockar till mindre spel och det är så klart förödande för framtiden.
    Trots att vi har fått ökade prispengar att köra om lyckas vi alltså inte fylla loppen. Oroande!"
  • Björn Goop som publicerar sina rader i Sportbladet på onsdagar, valde att använda sin spalt den 21 februari åt att påpeka att där inte alls finns någon brist;
    "Februari har alltid varit den månad då vi har som minst starthästar" och "Att det som förra veckan (17 februari) var få anmälda hästar till Gulddivisionen och att den högsta klassen flyttas utanför V75 har har hänt tidigare".

Och därtill har vi Stefan Melander som menar på att de få fälten är på grund av för få hästägare.

Vill jag komma någonstans med det här? Njae, jag vet inte...
Jag tycker det däremot är intressant att se hur delade åsikter där är från aktiva gällande hästbristen och den här årstidens sportsliga lågsäsong.

-----

Det måste ha svidit efter förra helgens V75-omgång. Svidit i Melanders bojkott-hjärta och även för övriga svensktränare som inte tycker där finns pengar att tävla om.
När fem av V75-loppen vanns av amatör- eller utlandstränare med förstapriset på 200 000 kronor.
-----
Återigen vill jag påminna om att vi måste värna om varumärket V75. Som ATG vattnar ur alltmer. Det är på tok för mycket V75 idag.

Spelbolaget har försökt väcka liv i söndagarna genom att införa Grand Slam 75 istället för alldagliga V64. Därför finner jag det obegripligt att vi fortsatt bjuds på extraomgångar med V75 under lönehelger. Där enda målet är att få in lite extraklirr i kassan.

  • Satsa vidare på ert Grand Slam 75 om ni nu verkligen tror på det och vill få det till ett populärt söndagsnöje. Som det är idag är det tydligt hur lågt förtroende spelformen har i ATG-huset.
  • Kör endast ordinarie V75-omgångar med extraomgångar under storloppsdagar.
  • Och så tillbaka med V7-alternativet.

-----
Veckans vattendelare har så klart varit Solvallas nya 'The Showdown'. Och även där uttryckte Goop och Kolgjini olika åsikter. Där den ene såg fram emot upplägget (Kolgjini) och den andra mer såg allt det orättvisa (Goop).

Vad jag tycker om 'The Showdown'? Man kan väl säga som så;
Det är oerhört svårt och egentligen omöjligt att rata någonting som ännu inte testats, så i det här fallet är det så klart magkänslorna som uttrycker sig.

Gällande 'The Showdown' har jag med flera dagars eftertanke sedan avslöjandet, ännu inte fått något "pirr i magen". Jag tycker upplägget rentav känns onödigt.

  • En kväll som Jubileumspokalen är redan magisk som den är. Och där kan även finnas en risk att tvåhästarsloppet inte blir så där magiskt som alla hoppas på. Därtill är prissumman ett form av... slöseri känner jag.
  • Jag har skrivit en del om hur gammalmodigt travet är. Att tradition styr och ställer lite väl mycket. Där är det positivt är att det händer saker och ting och nya upplägg testas. Detta skulle jag säga är det positiva med 'The Showdown'.

Men möjligen är det så att man känner av en viss tvekan och en slags missunnsamhet åt 'The Showdown' med tanke på hur Svensk Travsport behandlat Åby.
Som 2018 ska göra sitt Åby Stora Pris till en höjdpunkt igen.

-----
En av travsportens färgklickar, Micael Broberg, straffas för han spelat på V75 där egentränade startade. Något som inte är tillåtet och att han straffas för det är ett måste då regler måste följas.
Sedan kan man så klart ha sina åsikter kring att han tvingas böta 30 000 kronor och blir avstängd för att köra lopp. Bötessumman är rätt rejäl till skillnad från hur enkelt ST blundat för betydligt värre ärenden tidigare.
-----
Tisdagslunchen på Jägersro var verkligen iskall. Jag klädde mig för en promenad på Antarktis, men likväl huttrade jag i den aggressiva motvinden som hade sitt grepp om stallbacken.
Men i stallen jobbades det på som ingenting. Hjärtlöst nog hade jag vett att kvida om kylan och möttes av "ja, det blåser lite".

Helsike vilka stenhårda hjältar stallfolket är,

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube