Årets Elitloppet blir kul! » 22 maj | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Årets Elitloppet blir kul!

År 2020 har ännu så länge varit ett mörker på många sätt. Därför förvånar det mig att en del upplever årets Elitloppet som tamt med Gulddivision-vibbar. För mig är det däremot stenklart; Elitloppet 2020 blir kul!

Är det inom någon sport och bland några spelintresserade där glasen alltid är halvtomma så är det i travsporten. Helsike vad gött det är att gnälla!
Staketkuskarna runt om i landet är som en grupp hungriga tonåringar som sovit några timmar för lite. Det är mestadels bara åt helsike med allt. Just det har jag upplevt lite av stämningen inför Elitloppet 2020.

  • Det förvånar mig hur en del kan tycka att årets upplaga är blek. "Ja, det är rena rama Gulddivisionen".

År 2020 har varit ett helvete rent ut sagt världen över. Travsporten i Sverige har stått pall och försökt förgylla tillvaron för oss alla. Anders Malmrot har inget enkelt jobb att locka utländska hästar till Elitloppet. 
Det är därför en självklarhet att årets upplaga av Elitloppet blir lite av ett mellanår. Det förstår både Malmrot och alla runt omkring. Med det sagt ser jag ändå en viss charm med startfältet. Jag har aldrig för en sekund känt av någon dysterhet kring Elitloppet, frånsett att vi inte får vara på plats på Solvalla. 

I övrigt tycker jag det ser jättekul ut. Och att kalla det för en "Gulddivision" är enligt mig absurt. Det går inte förvänta sig någon Cleangame med sur-Bazire hur mycket vi än drömmer om det.
Nu fick vi åtminstone Earl Simon som är i ett fantastiskt slag och som gått fantastiskt i Frankrike. Och jag har svårt att se någon annan rolig utländsk krydda i övrigt. Vi slipper åtminstone någon blek australiensare. Ja, det är väl häftigt med annorlunda flaggor i fälten, men en del blir parodiska...

Mitt glas gällande Elitloppet är halvfullt. I det här fallet är jag mätt och belåten och ska njuta av det vi får se. För saken är ju den... Elitloppet är fortfarande magiskt på sitt sätt. Och jag litar på att vi alla kommer hetsas upp lagom till söndag kvällen när det är dags. Vi älskar ju att engagera och... och inte minst att klaga!
-----
Spelsäkerheten har jag nuddat vid flera gånger om. Den måste bli bättre än vad det är idag!

  • Hela vagn- och skoinformationen har alltid varit en het potatis. Och när man äntligen ser ljuset i tunneln där spelarna får upprättelse, finns där ändå tränare som ska göra sitt för att dribbla med spelarna. Avsiktligen? Jag vill ju inte tro det - men där finns ju mönster.

Vi tvingas fortfarande se hästar som selas ut i vagnar som inte stämmer överens med informationen i startlistorna. På många sätt en uppenbar handling att strunta totalt i spelarna.
En del tränare hävdar att hela vagn-situationen inte är helt självklar och där de därför behandlar det lite som en lek. Det bättre vore så klart att styra upp problemet än att bara strunta i det.

Det är även självklart att tränarna håller varann om ryggen.
Att Stefan Melander därför kallar det för "lågvattenmärke" när Timo Nurmos bötfälls för fel vagninformation var väntat.

  • På Charlottenlund i söndags hände även någonting alldeles speciellt som ändrade förutsättningarna totalt i V75-1.

När startbilen släppte fältet ljöd plötsligt omstartssignalen där kuskarna inte hörde något och hann köra 600 meter av loppet. Således hann en del ladda upp och tävla lite mer än ett halvt varv.
Det förändrade förutsättningarna helt och hållet. Och i en båt utan åror sitter spelarna med sina inlämnade V75-spel som de gärna velat ändra om.

När sådant inträffar som det på Lunden i söndags måste spelarna få ha möjligheten att annullera sitt spel. Dröj tio minuter extra så man hinner göra ett val. Alldeles för drastiskt? Möjligen så, men man är sannerligen inte kaxig som spelare när man spikat och spenderat pengar på något som gjort sitt innan starten.   

Spelarna måste hanteras med större respekt och seriositet än som görs idag. Alltför ofta hamnar man i en situation där man som spelare tvingas "gilla läget" med sina investerade pengar.

Nu ser vi fram emot en ny fin travhelg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg