Ta tillfället i akt

Ikväll är det som vanligt tävlingar från Solvalla. 
Speciellt med kvällen är att Nuncio startar. Och det är nog läge att ta tillfället i akt att se honom.

Stefan Melander är alltid lite lurig i sina uttalanden. Det är lite av hans grej och jag gillar det. Och när det speciellt gäller sin ögonsten Nuncio är han lurigare än någonsin.
Vi vet inte riktigt var vi har Tarzan.

Därför är det viktigt att inte missa Nuncio ikväll. Personligen har jag svårt att se det, men visst kan det vara allra sista gången han startar i Sverige.
Nuncios framtid är i aveln och möjligen har den framtiden kommit tidigare än vi trodde när hans resultat på tävlingsbanan varit svajig en längre tid.
Det gäller att bevara avelsvärdet. Och att vi är på upploppet av Nuncios tävlingskarriär är uppenbart. 

Ikväll startar han på Solvalla. Dessvärre är där få som lockades till loppet som till hälften består av Stefan Melander-hästar och även fast där är en sådan som Nuncio som selas ut lades loppet utanför V86-spelet.
Därav kommer det köras lite i skymundan innan "riktiga" tävlingskvällen sätter igång med tv-sändning och V86.

Visst är det lite sorgligt någonstans. Om nu detta är Nuncios sista lopp i Sverige. Som sagt så både hoppas och tror jag inte det, men vi får nog alla förbereda oss på det.
Värst emot ikväll är Charrua Forlan, som startar utvändigt om Nuncio som jag tror kommer lösa kvällens uppgift galant.

8 Nuncio Mal Lj

Nuncio och Stefan Melander

Ge oss ett topplopp ikväll. Och låt oss leva kvar lite till i drömmen att se Nuncio på travbanan. För vilken jäkla superstjärna han är, med allt vad det innebär.

Hans lekfulla och något barnsliga stil i värmningarna, hans insatser han gjort på travbanan och intresset som finns runt om honom. Där finns ingen som Nuncio.

Ikväll startar han på Solvalla klockan 20:13. Ta tillfället i akt. Missa inte det loppet för guds skull.
Det kan vara det sista,

Martin Engström

Dela inlägg:

Toppchans för Sverige?

Efter gårdagens starka insats av Bird Parker och svenska insatser som gav mersmak är det ett faktum att svensktränade hästarna har toppchans att vinna Prix d'Amerique.
För visst är Örnen sårbar?

Bird Parker var utan tvekan gårdagens utropstecken efter Prix du Bourbonnais. 
Loppet kördes i ett högt tempo och när det väl gällde var det storheten Bold Eagle som såg ut att ta ännu en seger, men Bird Parker började jabba slag mot Örnen och var till sist den ende som stod upp i boxarringen. Som segraren.

Nu har Bold Eagle förlorat två raka lopp nere på Vincennes. Och mellan de båda loppen har han tvingats strykas en gång. Kan Örnen plötsligt bara sårbar? Det är möjligt. Men visst är han fortfarande favoriten att ta hem storloppet senare i januari.
Är där några som kan utmana Bold Eagle så är det nog svenskhästarna. Om man nu ska kalla dom för det.

Jänkaren Jerry Riordan med italienskfödda Twister Bi och Ringostarr Treb (bra igår!) och Daniel Redén med sin norske Lionel och USA-födda Propulsion är nog de som trots allt kan utmana Bold Eagle hela vägen.
Lionel stod trots allt för en stark insats igår, Wild Honey (jänkare) var okej och Propulsion fick en perfekt urblåsare av Örjan Kihlström och vars formtåg är på helt rätt spår.

Carat Williams var dessvärre svag och även fast alla kan ha en dålig dag, ska hästen vad det verkar som nu möta Readly Express i Tenor de Baune. Som vi ju alla vet har gått bra på Vincennes förr...

Efter Maharajahs seger har det varit ganska kallt från svenskt håll vad gäller segerchansen i Prix d'Amerique.
Men nog har vi en toppchans den här vintern!?

Martin Engström 

Dela inlägg:

Mor och dotter på V75

Att ha starthäst på V75 är stort. Att ha två stycken är ännu större. Att sedan dessa två är mor och dotter är "helt unikt" som Marcus Jönsson själv beskriver det. 

  Hon var i USA utdömd som tävlingshäst och fick gå till avel redan som treåring trots att hon var i tävlingsmässigt gott skick. Hon blev dräktig med Olimede och såldes på internetauktion till Sverige och den lilla Skånska byn, Mölle. Mannen bakom köpet heter Marcus Jönsson och hästen den heter Volontary Simplcty. Detta var början till en saga som vi ännu inte vet slutet på.

 Marcus, vars enda häst var just Volontary Simplicty fick snart tillökning då Miss Pixel kom till världen. 

- Tanken var att "Volontary" skulle fortsätta som fölmärr men hon var så otroligt glad och fin i hagen. När vi sedan testade henne i vagn så ångrade vi oss snabbt och började istället att starta henne, man märkte att detta var något speciellt.

 Hästen har fått starta på under tre års tid och har inför dagens start 825.000kr på kontot. Hon kommer med två övertygande segrar i bagaget. Trots detta skulle hon vid en eventuell seger rensa ordentligt i kuponghögen för V75-spelarna. Spelarna har gjort Peter Untersteiners hetsiga dam Kash Brodda till klar favorit medan "Volontary" är streckad omkring en procent.

- Det är där någonstans hon ska vara tycker jag, en outsider, samtidigt har hon imponerat på slutet och jag vet inte riktigt botten i henne än säger Marcus med en viss anspänning i rösten.

 Dottern, Miss Pixels väg mot V75 har varit aningen brokig. Om man kollar hästens historik så har den kantats utav många galopper och Marcus medger att hästen inte är den enklaste att ha och göra med.

- Min fru tar hand om Miss Pixel, jag har inte tillräckligt med tålamod säger Marcus med ett skratt och glimten i ögat.

 Även om hästen inte är helt att lita på så har hon visat goda kvalitéer och i sin senaste start utklassade hon sina konkurrenter med en  avlutning på 12,5 de sista 800 meterna. 

- Hon är som hon är och allvarligt talat vet jag inte riktigt vart jag har henne, men det är väldigt spännande och också hon ska ses som en outsider. Jag är nöjd med att ha två stycken hästar på V75 och sedan att dessa är mor och dotter gör det helt unikt avslutar Marcus.

 Det går inte att ta miste på hur stort det är för en liten amatör att praktiskt taget starta hela stallet på det finaste vi har, V75. Att sedan göra det med mor och dotter är inget annat än en saga, en saga vi ännu inte vet slutet på..

/ Sam Andersson.

Dela inlägg:

En märr som inte är inkvoterad och Prix du Bourbonnais.

Inkvotering är sällan av godo, men någon som sannerligen inte är inkvoterad är Franck Leblanc-tränade stoet Erminig d'Oliverie i morgondagens Critérium des 3 Ans. Det är vintermeetingets första Grupp I-lopp och det går ut på att kröna vem som är kungen, eller drottningen, i den franska treåringskullen och avgörs som sig bör över den klassiska distansen 2700 meter med voltstart. Jag, och många med mig tror alltså att det blir en drottning som kröns i år. Om så blir fallet är det i så fall för den 16:e gången i ordningen sen loppet skapades 1924. Erminig d'Oliverie har varit den stora dominanten på stosidan i den franska E-kullen och har segrat i inte mindre än sex Grupp II-lopp i sin korta men framgångsrika karriär. Senast hon stötte på hingstarna fick hon nöja sig med andraplatsen bakom Ecu Pierji (är med även imorgon) i Prix de l'Étoile (Gr.I) då denne segrade på världsrekordet för för treåringar 1.11,1/2150 meter med voltstart. Erminig d'Oliverie fick dock gå i dödens den gången i stort sett hela loppet och travade 1.11,5/2150 meter medan segrande Ecu Pierji fick en vilsam ryggresa för att sedan avgöra via en spurt. Att det nu rör sig om 2700 meter istället för medeldistans får också ses som en fördel för Erminig d'Oliverie kontra konkurrenterna då det knappast finns någon i fältet som besitter samma styrka som henne. Franck Leblanc ska t.o.m. ha sagt att hon är den bästa hästen han har tränat och han har som bekant även haft hästar som hennes far Scipion du Goutier samt Prix d'Amérique-vinnaren Up and Quick för att nämna några..

Värst emot imorgon bör Sébastien Guaratos duo, redan nämnde Ecu Pierji och Eridan vara. Ecu Pierji har redan segrat i två av generationens Grupp I-lopp Prix Comte Pierre de Montesson (tidigare Critérium des Jeunes) och Prix de l'Étoile samt varit diskad som måletta i ett tredje, Prix Albert Viel. Bortsett från i Prix de l'Étoile har Ecu Pierji dock fått se sig besegrad av stallkamraten Eridan som har en hiskelig speed att tillgå om han får spara den till slutskedet av loppen. Eridan har dock inte startat på närmare en månad, då han segrade i Prix Abel Bassigny (Gr.II) men det bör inte vara några problem då han är efter Ready Cash och såna brukar vara redo att prestera direkt. Det senaste Grupp II-loppet på hingstsidan, Prix Jacques de Vauloge vanns istället av Easy des Racques och även han bör förstås nämnas som en av segeraspiranterna i årets Critérium des 3 Ans.

På söndag avgörs det andra av de s.k. "B-loppen", nämligen Prix du Bourbonnais som körs över 2850 meter med voltstart. Åtta av de tio hästar jag listade i det förra inlägget som hetast inför Prix d'Amérique kommer till start, endast Twister Bi och Readly Express saknas. Favorit blir, som vanligt när han startar, Bold Eagle som fick stå över Prix de Bretagne på grund av en hovböld senast. Enligt tränare Sébastien Guarato är hästen redo att prestera direkt vilket han också gjort efter uppehåll tidigare. Värst emot den här gången är förmodligen stallkamraten Carat Williams som senast comebackade med en enkel seger i Prix Marcel Laurent (Gr.II) före bland andra Day or Night In och Urlo dei Venti. Enligt Guarato har han tränat mycket bra och självklart är man ute efter att knipa en av direktplatserna till Prix d'Amérique så tidigt som möjligt, även om det kommer fler möjligheter till det, bland annat Prix Ténor de Baune på julafton. Guarato har även med Booster Winner samt segraren i det första "B-loppet", Prix de Bretagne, Valko Jénilat som mycket väl kan ta en framskjuten placering även den här gången.

I Prix du Bourbonnais är det dessutom inte mindre än fem svensktränade hästar till start. Hetast av dessa den här gången i min bok är Jerry Riordans Ringostarr Treb. För tre veckor sen gick han mot en överlägsen seger i Prijs der Giganten (Gr.II) på Wolvega men blev diskad efter att ha kört innanför banmarkeringarna. Dessförinnan galopperade han bort en framskjuten placering i Mastersfinalen. I den franska facktidningen Paris Turf verkar Riordan dessutom mycket nöjd med hästen och menar att hans form är "perfekt". Daniel Redén har en trio till start i form av Lionel, Propulsion och Wild Honey där han tillmäter den förstnämnda bäst chans på söndag. Conrad Lugauer luftar sin Spartan Kronos, men han har normalt inte med utgången av ett sånt här lopp att göra.

Avslutningsvis: Förutom de två höjdpunkterna som inlägget handlat om avgörs det ytterligare Grupplopp på Vincennes i helgen samt flera lopp med svenskintressen i, bland annat ser Robert Berghs Balfour (den här gången med Björn Goop i sulkyn) ut att ha en lämplig uppgift på söndag.

Dela inlägg:

Grand Prix d'Amérique 2013

Många svenska ekipage på plats, Noras Bean, Quarci Du Chene, Maharajah, Raja Mirchi i PRIX D'AMERIQUE
Klicka för startlistor - http://www.letrot.com/fr/cours...
Klicka för resultat - http://www.letrot.com/stats/courses/programme/2013-01-27/7500#

Paris1

Vincennes Söndag 27 januari 2013

Paris2

Mäktiga vyer på Vincennes

18 hästar på starttarmen vid start

Paris3

Många svenskar på plats

Paris4

Fint väder denna söndag

Nahar2A

På lördagen var Nahar 2.a med Frank Nivard och fick 241.293 kr för2:a platsen, sedan under året vann han Elitloppet och 2013 inbringade ca 5,5 miljoner

Nahar2Ab

Nahar mot mål

Paris5

Invigning med många shower

Stefanslaktarelo

Stefan Söderkvist på läktaren i väntan på start med Noras Bean

Paris7Stenannor

Stefan Söderkvist presenteras

Paris8Bgoopmc

Björn Goop

Paris9Tommc

R Westerink (Timok K)

Paris109Orj

Örjan Kihlström

Paris111Frmc

Frank Nivard (Ready Cash)

Paris12Norasbean

Noras Bean värmer upp

Paris13Quar

Quarcio Du Chene

Paris14Timok

Timo K.

Paris15Maha

Maharajah

Paris16Qtacke

Presentation av hästar Quarcio Du Chene

Paris17Matacke

Maharajah

Paris18Luddeiled

Loppet har startat med "Ludde" i ledning med Raja Mirshi före Maharjah

Paris19Royseg

Segern gick till Royal Dream före Ready Cash

Paris20Klunga

Här kommer klungan med slagna svenskar

Paris21Roydef

Royal Dream segerdefilerar

Kentpgust

Kent P Gustavsson från Örebro på plats

Paris22Nettan

Andedrs Svanstedt debut på Vincenns med Nettan Palema

Paris23Canakdisk

Canaka B.F först i mål.....men

Paris24Canvc

...fick reda på diskiningen i segerpodiet

Paris26Elliothall

Eliott Hall med Adrian Kogjini på plats men utan pengar

Paris26Ajirmalrodstevw

J Riordan värmer Rod Stewart

Paris26Malrodstevw

Rod Stewat vinner med J Bazire

Paris25Varuhus

Härliga dagar i Paris med varhusbesök utöver travet

Dela inlägg: