Elitloppet travsugan
Redaktion

Ljuva Elitloppsveckan - nu gör vi något av det här

Måndag morgon. Helgens bravader ligger bakom oss. Framför oss har vi dagar av spekulationer och trots allt excaltering. Nu gör vi något av det här, travvänner.

Visst är det fullt frivilligt hur man går in i årets Elitloppet.

Det går att påstå att det är bland de senaste årens sämsta och iskallaste upplaga. Det går även att hitta ljusglimtar i världspandemins förutsättningar och vad vi får bjudas på nästa söndag. Jag vet åtminstone vilken sida jag väljer.

Som person är jag ofta rätt pessimistisk. Mitt vattenglas är halvtomt hur jag än vänder och vrider på tillvaron. Däremot vägrar jag låta pessimismen att ta över Elitloppet. Jag liksom många fler i travvärlden behöver fan i mig den här helgen, hur "djäkligt" det än ser ut i listorna.

Nej. Det är ingen toppen-upplaga med franska krafter i Aubrion du Gers-, Bold Eagle- eller Timoko-klass som sätter krydda på loppen. Men i det läget världen befinner sig i så kommer jag likväl sitta nästa helg med magpirr och glädje över att ha förälskat mig i en sport som erbjuder det här.

  • Personligen lade jag förtidsspel på Very Kronos. Möjligen är det han som gör att jag ser fram emot Elitloppet i år. En häst som närmast trollbundit mig. Egenskaper få hästar har - det är just vad man fängslas av kring Very Kronos.

-----

Uppladdningen inför Elitloppshelgen:

Axevalla på tisdagen blir intressant med två åttaåriga hingstar som letar formen, Handsome Brad och Shocking Superman.

  • Handsome Brad startade senast i Paralympiatravet-deltävling där han kom i mål som åtta. Frånsett årsdebuten för tre starter sedan så har det väl kanske inte sprutat om Elitlopps-tankar med honom.
  • Shocking Superman startade senast i Majpokalen på Jägersro där han sjabblade bort sig. Det som gör honom intressant den här gången är inte minst att han fått tre lopp i kroppen hos stall Bergh - men framförallt att han äntligen fått spårlotten med sig.

Erik Adielsson besöker Bergsåker under onsdagens V86-tävlingar och han gör det bakom två profiler. 

  • Svante Båths kapable Coin Perdu har aldrig besökt Solvalla under Elitloppshelgen. I år blir inte ett undantag. Istället startar hingsten på Bergsåker under V86-kvällen.
  • Och på tal om Elitloppshelgen så årsdebuterar Hell Bent For Am på Bergsåker. Fyraåringen segrade som favorit i Håkan Wallner Memorial ifjol och har inte synts sedan han galopperade i Kriteriet. Noterbart är att hingsten kommer köras av Adielsson för första gången.

V86-bana nummer två är min hemmabana Jägersro som bjuder på utländska inslag i Klass 2-försöket.

Calamintha (med Johnny Takter i sulkyn), nederländske Hindy Heikant liksom V75-bekante Newport Beach besöker Malmö och möts i V86-7. Alltid trevligt med startfält som både bjuder på Johnny Takter och stall från utlandet som livar upp V86-kvällen.
På Jägers körs även försök till Diamantstoet (V86-5) där Lady Beluga får ställas mot numera Adrian Kolgjini-tränade Jacky Bros.

Daniel Redén visar upp flera profiler från stallet under Elitloppshelgen på Solvalla. En av hans främsta profiler startar dock på självaste Hagmyren på fredag kvällen. I Mack Clowns Minne startar Conrads Rödluva över 1 640 meter med 50 000 kronor i förstapris.

-----

Om jag ska ändå ska låta det halvtomma vattenglaset att få "stråla";

Ja, det här med speedrace var givetvis en kul och ovanlig händelse när det var publik på plats. Nu med tomma läktare känns dock det här totalt iskallt. Frånsett för de som startar, så klart.

Pengarna borde ha använts till något vettigare nu när Solvalla står tomt. Det är inte samma häftiga känsla att se speedracen i tv-soffan. Prispengarna därifrån borde använts in i Elitloppet eller varför inte Sweden Cup som nu lagts på hyllan temporärt.

-----

Min vinnare, Very Kronos, lottades till spår 8 i Elitloppsförsöket. 

Givetvis stentuff uppgift framför sig nu, men är där någon som kan reda ut det där så är det Very Kronos och Erik Adielsson. Likaså är känslan kring Don Fanucci Zet med Örjan Kihlström.

Låt Elitloppsveckan dra igång,
Martin Engström