V75-krönikan från Solvalla! » 26 sep. | Eftersnacket - Travstugan.se
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

V75-krönikan från Solvalla!

För allas bästa kördes Kriteriet och Oaks på lördagen. Det är den dagen som gäller när det är de större loppen. Och givetvis blev det händelserikt i de två stora unghästfinalerna.

Örjan Kihlström föll tungt i Oaks från ledningen med Daniel Redén-tränade Beauty Kronos. Det såg ut att gå mot samma väg i Kriteriet med Redéns Brambling.
Det såg allt annat än klart ut över upploppet där spurtande Henry Flyer Sisu såg ut att jobba in segern. Väl med 50 meter kvar höjde sig Brambling en sista gång och kunde åter koppla greppet om ett mycket händelserikt Kriteriet.

Tvåan San Moteur och trean Henry Flyer Sisu förtjänar de minst lika mycket applåder som vinnaren. Vilka hästar. Dessvärre för deras del finns det bara plats för en i historieboken. År 2020 är det Brambling.

-----
Det blev verkligen en överraskning för både aktiva och travtittarna i V75-1.
Favoriten Harran Boko satt planenligt i ledarpositionen och allt såg upplagt ut för efterlängtad triumf på Solvalla. Väl in mot upploppsrakan föll hästen i galopp och istället var det Heading Reference med Daniel Wäjersten som fick perfekt resa rygg ledaren och över upploppet drog undan till en efterlängtad V75-seger i karriären.

  • Noterbart med Heading Reference var att han sprang barfota runt om för första gången för första gången på två år!
  • Zap di Girifalco kördes tidigt framåt utvändigt ledaren men föll rejält genom fältet med halvvarvet kvar. Något stod verkligen inte rätt till med italienaren idag.

Vinner alltid "bästa" hästen i loppen? Riktigt så är det ju inte i den här orättvisa och vackra sporten. I V75-2 däremot fick vi ett undantag; klart bästa hästen krossade motståndet.
André Eklundh satt lugn och stilla bakom Uncle Töll när bilen släppte fältet, tog gladeligen den otacksamma positionen utvändigt ledaren, och kunde sedan över upploppet tugga ner ledaren och gå undan till en mycket stark seger.
Det är imponerande att se vilken väg stall André Eklundh är på väg att vandra. Utveckling mot något större. Se upp, de är på gång!

Bara för en häst är jättefavorit på V75 så går det faktiskt att njuta av ett travlopp. Som V75-3.
Nej, Lipstick Tooma ser ju inte ut som en superstjärna när hon tuggar runt ovalen på Solvalla, men snacka om att hon är ett kul kort i leken. Likt stall Eklundh är Lipstick Tooma på väg att utvecklas till något större.
Idag gjorde Lipstick Tooma vad hon behövde och det räckte gott och väl till hyggliga sjätte raka segern. Plötsligt är hon dessutom miljonärska.

Vi fick en rejäl skräll i årets upplaga av Svenskt Trav-Oaks. 

Stefan Persson lotsade in styrningen perfekt med Björn Goop-tränade Eagle Eye Sherry. Persson positionerade sig perfekt i rygg på ledande Beauty Kronos och fick storloppet rätt i famnen när ledaren galopperade in mot upploppet.
Det syntes tydligt på tränare Goop hur betydelsefull segern var för hela stallet och dessutom ett stort plus att nämna skötare Jenny Nordenson i segerintervjun. 

  • Beauty Kronos sjabblade bort segern in mot upploppet, Hoboken Am svarade för en urtapper insats som tvåa och Barbro Kronos var inte alls i sitt rätta jag idag.

V75-5 bjöd på bra fart under inledningen - men loppet var över efter första halvvarvet. Viscount har ingen bländande stil med travet men desto starkare inställning!
Väl efter 500 meter satt sexåringen i ledning och med varvet kvar avancerade Manuzio Hanover fram utvändigt ledaren där första varvet kördes på 1.13,6a/1 000 meter. De två där framme höll bra fart på loppet hela vägen och bjöd aldrig in några konkurrenter i loppet.

Kändisen fick äntligen vinna

Mr Clayton J.F. är en äkta kändis inom travsporten för den anledningen att han mer eller mindre varje vecka syns inom antingen V75 eller V86. Han gör alltid sitt utan att det räcker hela vägen. Tänk att det till sist skulle lösa sig för honom, när han i V75-7 kunde ta sig förbi Anything For You.
En säkerligen mycket efterlängtad seger för tränare Stefan Arvidsson.

Gratulerar segrande V75-skötare:

  1. Anna Sandler (Heading Reference)
  2. Jessica Hultman (Uncle Töll)
  3. Caroline Närström (Lipstick Tooma)
  4. Jenny Nordenson (Eagle Eye Sherry)
  5. Camilla Svahn (Viscount)
  6. Ellinor Wennerbring (Brambling)
  7. Lina Arvidsson (Mr Clayton J:F)

Avslutningsvis;

Man sitter sällan utan att underhållas av den här sporten och allt där kring. Att aktiva även ska verka inom travsändningarna är något jag varit emot sedan jag föddes. Jag tror jag föddes med tangentbordet i handen där jag skrev om mitt förakt mot upplägget.

Idag arbetade Daniel Olsson åter med trav-tv samtidigt som han även körde ett lopp. Låt gå att det bara var ETT lopp, men bara det att Olsson bötlades på grund av sen ankomst till defilering säger det mesta. Lägg ner upplägget.

Dela inlägg

Kommentera inlägg