SM-vinnaren svarade med en kross » 10 okt. | Eftersnacket -…
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

SM-vinnaren svarade med en kross

Very Kronos har varit en härlig injektion i travsporten med sin högkapabla stil med sjabblande humör som sannerligen satt både hästägaren och spelaren i brygga. Idag svarade hästen med en SM-kross.

Det är omöjligt att inte uppskatta en sådan som Very Kronos. Han har sedan dag ett varit ett härligt inslag i travsporten och för spelarna. Sådana hästar växer inte på träden ska ni veta.

Idag satt han tidigt i ledningen och när experter uppe i kommentatorshytten avfärdade honom så var det en Very Kronos som till sist över upploppsrakan gick undan till en kross-seger av Svenskt Mästerskap.
Det måste vara en ynnest för ägaren att se sin häst i det här skicket just nu. Och det är säkerligen även något extra att vara Erik Adielsson, tränare Svante Båth och skötaren Mia Båth att se hästen fungera på det här sättet.

En forsserande stark seger av sto-SM

SM-dagen inleddes knappast med pampig och välfriserad tillställning. Det var stentuffa damer av hårdaste slaget som visade upp sig och skulle göra upp om det. Den hårdaste av de blev klara vinnaren; Hevin Boko med Mika Forss.

Mika Forss vägrade se loppet förlorat när Mellby Free mös i ledningen och laddade därför framåt efter 800 meter. Väl med varvet var satt han i ledning med en toppformad Hevin Boko som sedan rusade hem en stark SM-seger. 

 • Jag tycker ändå Goop körde rätt med Mellby Free när han släppte till Hevin Boko. Att ha den utvändigt om sig är ingen lek och efter att ha lagt iväg en inledande speed är det väl självklart att inte börja fajtas mot Hevin Boko.
  Förstår taktiken helt och hållet och mycket är på grund av Åby-ovalens open strech-upplägg som inbjuder till oväntade taktikval inga andra banor tvingar en till.
 • Conrads Rödluva är det inte mycket att kommentera kring. Hon var helt enkelt inte sitt rätta jag idag...

Frank Nilsson körde perfekt med Peter Untersteiner-tränade Reddington i V75-2 där favoriten Zoccoloduro O.P aldrig fick loppet dit den ville. Nilsson hade både tuten med sig men framförallt en rejäl rutin i bagaget som resulterade i V75-seger.

Veckans mest utskällda lopp blev till sist en saga 

Det finns ett och annat att ta till sig av monté-SM 2020. Det har varit bland det mest utskällda vi hanterat på länge och när väl loppet gick i mål satt man och log som en fåne. 
Vinnaren blev Galactica med Anna Erixon på nytt svenskt rekord. Stoet var knappast slut med tävlingsovalen, och så som hon avgjorde i monté-SM är något av en saga. Familjen Bergström, vilket jobb ni gjort! Ja, ni vet, travet med alla våra djäkla sagor...

Anna Erixon är en ryttare som växer mer och mer i mina ögon. Jösses vilken storstjärna inom montén. Tidigare i veckan medverkade hon i V75-podd som spelades in i söndagskväll - sex dagar innan loppet. Redan där och då var tankarna i gång om hur hon skulle ta sig an uppgiften.
Det är ett proffs ut i fingerspetsarna och Erixon är väl värd den här segern, liksom familjen Bergström.

Hemmahästen Dollar Hornline med Caroline Åkerlund såg ut att gå mot segern i V75-4, men ute i banan var det fullkomlig rally-fart på Rally Gunnar med Linda Sedström som med knapp men säker marginal spurtade hem segern.

 • Dessvärre var det inte vinnaren man tog till sig efter V75-4.  Det blev en oerhört dyster incident när Untilwemeetagain faller ihop och dessvärre dör i loppet.
  Det är säkerligen känslor att tackla för kretsen som jag inte ens kan föreställa mig. Som hästmänniska känner jag med dessa och skickar mina styrketankar till kusken Sofia Adolfson, ägare Ulf Börje Hornegård och tränare Ulrika Wällstedt.

Victor Rosleff var resolut i starten med Echelon som med lätthet tog hand om ledningen i V75-5, släppte ifrån sig positionen och mös med från innerspåret. Väl över upploppet när open stretch uppenbarade sig var det bara att skjuta iväg med sina sparade krafter till en välförtjänt seger.
Echelon, som inte segrat sedan 3 december 2018, fick minst sagt efterlängtad seger i raden.

Indra's Secret är ett sto jag verkligen tar till mig mer och mer av. Idag såg det inget vidare ut när främsta motbudet, Code Bon, fick loppet dit den ville och där Indra's Secret satt pyrt till bak i kön.
Däremot är fuxan av det hårda slaget och när Per Lennartsson gav sig iväg ute i spåren med 600 meter kvar var det som att Indra's Secret närmast älskade förutsättningarna med att tugga på ute i spåren. Över upploppet var det inget snack.

Stort grattis segrande V75-skötare:

 1. Tessa Länsimäki (Hevin Boko)
 2. Madelaine Nordström (Reddington)
 3. Malin Bergström (Galactica)
 4. Mikaela Rydberg (Rally Gunnar)
 5. Sannimaria Tuotila (Echelon)
 6. Julia Dahl (Indra's Secret)
 7. Mia Båth (Very Kronos)
Dela inlägg

Kommentera inlägg