Rena rama lotteriet » 8 juni | Eftersnacket - Travstugan.se
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Rena rama lotteriet

Ibland blir travsporten rena rama lotteriet. Förutsättningar kan ändras på en minut och det sätter griller i hjärnan på spelarna som redan lämnat in sina kuponger. Man sitter i en eka utan åror och driver på sjön.

Inför V75-1 var det besvärligt för proffskuskarna att ta sig iväg och med dubbla omstarter blev V75-1 rena rama lotteriet. Det märktes inte minst när betrodda duon Jaques Noir (Erik Adielsson) och Leader Brodde (Mattias Djuse) galopperade i startögonblicket när väl loppet kom iväg på tredje startförsöket

Ende som var vaken vann V75-1

Örjan Kihlström bakom M.R.Clayton J.F. satt tidigt i ledningen och lyckades med att köra i 17-fart första varvet. Det var ett aningen tröttsamt uselt kört av motekipagen. Den ende som valde att göra något åt det var Rikard N Skoglund som med Digital Performer avancerade fram utvändigt ledaren med varvet kvar. Det skulle han belönas för.

Trots det låga tempot hade M.R.Clayton J.F inget att ge mot Digital Performer över upploppet som därmed svarade för en jätteskräll - som den ende som var vaken efter första varvet.
Det här var Digital Performers andra seger på ett år. Även senast var det Skoglund i sulkyn!
-----
Säga vad man vill om utländska kuskar som ibland kan köra hejvilt i loppen - men det är just de som emellanåt "räddar" svenska travsporten. Sätter fart, skapar dramatik och tvingar sina motekipage att tänka till lite extra.
Räkna med att V75-1 sett annorlunda ut om där fanns någon glad finländare i loppet...
-----
Mats E Djuse visste vad han satt upp bakom i V75-2. Ett sto med rejäl toppform - vilket var klart vinstgivande på sin hemmabana. 
Tillsammans med Walkie Talkie lyckades ekipaget vandra utvändigt ledaren och gav senare inga andra chansen att utmana över upploppet, där ledande Global Well Off (Viktor Lyck) kastade in handduken.

I V75-3 visade Markus B Svedberg upp en mycket fin Eskimo Brother som sannerligen inte behövde någon vilsam resa efter sin sjukdom. Från ledningen stred Jaded-sonen hela vägen in i mål och väl efter målgången bjöd Svedberg femåringen på några välförtjänta klappar. 

 • I loppet galopperade V75:ans största favorit Global Winner (Jorma Kontio) i första sväng och visade senare sista varvet att han blir att räkna med framöver - om han bara sköter sig...

Jag kan aldrig tänka mig att Örjan Kihlström kände sig slagen någon gång när han körde ut till tävling med Maharajah. Och utan att dra vidare paralleller är det nog detsamma med B.W.Sture.

I V75-4 var Kihlström så där kaxigt resolut och framåt som han ibland kan vara med högkapabla hästar. Med varvet kvar vred de ut i tredjespår och avancerade framåt och tog hand om taktpinnen. Från ledningen var sedan B.W.Sture lika oslagbar som vid fjolårets upplaga av Sjunga Best Minne.

 • Mycket är även sagt om Jan-Olov Persson, men det ska inte göra det omöjligt att fortsätta hylla kallblodskonungen.
  Persson själv satt upp bakom osäkre favoriten Bellfaks som trots inledande galopp kämpade sig tillbaka till andraplatsen. Och en Jan-Olov Persson som därmed tränar både ettan och tvåan i V75-4.
  Han är otrolig, den ohotade kallblodskonungen.

Det var en något försiktig Nicklas Westerholm inför V75-5 som var allt annat än belåten med bakspår för sin Knifetown Lover. Efteråt kunde han nog inte varit gladare.
Perfekt resa från fjärde par utvändigt blev till en rejäl spurt över sista halvvarvet när övriga "kört färdigt". Dagens spurtseger på V75 var femåringens åttonde seger i 21:a starten.

Elitloppshästarna tillbaka

Det var två något svaga insatser i Elitloppets försök av både Milligan's School och Double Exposure. Som att de badade över djupt vatten. 
Men efter Jämtlands Stora Pris tycker jag de båda är tillbaka igen på allvar och såg rejält badsugna ut.

Vinnaren av Jämtlands Stora Pris blev Milligan's School, som med Carl Johan Jepson var chanslös om ledningen och fick nöja sig med rygg på ledande Double Exposure.

När motekipagen kört färdigt i andraspår hittade Jepson ut från drömresan och där Milligan's School i rejäl stil gick förbi Double Exposure.

 • Double Exposure gjorde allt vad hon kunde. Utvändigt körde de rejält hela vägen och stoet satt knappast ifred från ledningen. Det var toppfart hela vägen in i mål. Jag tycker Daniel Redén ska vara tillfreds trots andraplatsen. 
  Och nu är stjärnstoet bara 5 166 kronor ifrån fem miljoner insprunget.
 • Jag har haft lite svårt att ta till mig Milligan's School. Jag har inte tyckt där funnits något speciellt kring honom. Men efter idag? Ja, dags att skärpa till mig.
  Låt gå att han fick smörresa hela vägen, men varken hästen eller Carl Johan Jepson ska skämmas för det. Det blev perfekta möjliga loppet hela vägen in i mål. Och nu har sexåringen sprungit in över nio miljoner kronor.

Om jag hyllar Jan-Olov Persson är det givetvis på sin plats att även lyfta Stefan Melander/Cattis Lundström 

De två lever för travsporten och delvis även för traktorer i Stefans fall. Därför gläds jag åt när själar som dessa år efter år får uppleva storloppssegrar.

Ingen körde bort sig - egentligen...

Nog kunde man kort efter målgången av Jämtlands Stora Pris påstå att Robert Bergh (Mindyourwalue W.F.) och Jorma Kontio (Volnik du Kras) körde med racingnävarna och alldeles galet. Men nej!
Det körs alldeles för sällan i svensk travsport. Är det någon gång det verkligen ska köras så är det i storlopp som detta. Vi får köpa att kuskarna är "kompisar" i vardagstravet. Där det sällan bjuds på show.

Men lopp med förstapris på 700 000 kronor ska inte bli något bluffande. Det ska köras, och det gjorde både Bergh och Kontio.
-----
Hans-Owe Sundberg har redan Charrua Forlan i stallet som Guldhästen. Möjligen inte i sitt bästa slag idag, men likväl en hederskrigare att räkna med.
Glädande nog för Sundberg har han även senare en "arvtagare" på tronen.

Eldorado B. avslutade omgången i en lysande fart från ledningen. Första årssegern kunde knappast tagits på ett bättre sätt. Torbjörn Jansson hade all anledning att le efteråt. Så även Sundberg - han har en framtida Guldhäst i stallet.

Gratulerar segrande V75-skötare:

 1. Sanna Ljungberg (Digital Performer)
 2. Ingela Claeson (Walkie Talkie)
 3. Jessica Samuelsson (Eskimo Brother)
 4. Linnea Halappa (B.W.Sture)
 5. Elinor Lindberg (Knifetown Lover)
 6. Catarina Lundström (Milligan's School)
 7. Angelica Örtlund (Eldorado B.)

-----

Ännu en gång är det bara att lyfta på hatten för de norrländska travbanorna. Är det något de klarar av så är det att locka besökare till travbanan vid V75.

Det var en ynnest att se publikfesten vid banan vilket är något mycket sällsynt för ögat - om det inte är V75 i norr vill säga. Idag var publiksiffran 6 619 på Östersund, enligt ST.

Martin Engström

Share post

Kommentera inlägg