V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Ny superstjärna i sporten

Jag föll för honom under Kriteriehelgen. Efter dagens insats är det ingen tvekan längre. Francesco Zet är en ny superstjärna.

Lika viktigt som bredden är för travsporten - lika viktigt är det att vi har de där superstjärnorna som är en klass lite över alla andra. 
Något annat vore egentligen ganska färglöst.

Daniel Redén är tveklöst landets mest överlägsna travtränare och har av den anledningen flertalet stjärnor i stallet. Den store superstjärnan kan mycket väl vara Francesco Zet.
Låt gå att jag föll för honom under Kriteriehelgen, och således är lite extra glad för hästen, men jösses en sådan glans han har. Och bjuder på show på flera sätt.

Sättet som Redén beskriver fyraåringen är även skäl nog att höja Francesco Zet. Idag var det aldrig någon fara om segern. Att visa att han fortsatt är kullens konung. En ny superstjärna i sporten.

Vad som även gläder är att Daniel Redén precis efter seger i storlopp även tänker på den viktigaste; skötaren. Och beskrivningen han sade i tv-sändningen var bland det vackraste man hört;
Vi är som träd. Hästarna är löven, jag är stammen men skötarna är rötterna

 • Åke Lindblom tillhör bland de mer charmanta. Av den anledningen gladdes jag av att se honom spurta in andraplatsen med Power Doc.
 • Annan charmant är Stefan P Pettersson. Det är givetvis så att han kände besvikelse efter loppet med Iznogoud Am. Trots detta ställde han ändå pliktskyldigt upp för tv-intervju och ge sin syn. Det är starkt!

-----
Drottning Silvias Pokal gav oss bästa möjliga starten på V75-dagen. Loppet innehöll full racing på många händer och det var verkligen en kamp hela vägen in mot mål. Slutligen var det Chebba Mil med Robin Bakker som slapp göra något jobb och som över sista biten rätt enkelt kunde avgöra.

 • Travsporten är lika vacker som smärtsam. Ja, på sätt och vis. Deborah S.H. stod för loppets otroliga prestation, men fick för detta varken segerbukett eller besök i vinnarcirkeln. Istället en andraplacering som inte kommer synas i historieboken. Sannerligen smärtsamt, men jösses en sådan tapper insats! Fredrik Persson reser för detta ändå hem som en vinnare. Ja, på sätt och vis.

Hans Crebas lånade ut Gerben till Erik Adielsson som blev stallets snackis i V75-2. Crebas själv? Ja, han körde Bransbys Juke Box som närmast alla glömde bort. Över slutvarvet satte Crebas alla på plats när hans nioåring gick en rejäl långspurt och kunde koppla greppet om segern före ledande Borups Tornado.

 • Just nämnde Borups Tornado borde möjligen ha haft styrkan att ändå hålla hela vägen in i mål, baserat på vad han presterat på slutet. Titan Yoda fick tidigt ta positionen utvändigt ledaren men svarade för en blek insats.

Stall Redén hade möjligen ingen bra dag med Glamourous Rain men imponerade med Francesco Zet och i V75-5? Vad i fanken var det där med Honey Mearas i V75-4?
Stoet såg ut att vara på väg in i hästbussen hem med 400 meter kvar - men 200 meter senare var det en frustande stostjärna som närmast dansade över upploppsrakan och vann mycket enkelt. Helt makalös prestation av ett sto av yppersta klassen.

Det blev rena rama uppvisningen i V75-5 där Charliebrown Effe tackade för tempot under loppet men sedan sista biten närmast skrattade åt konkurrenterna. Sett till pengarna han har på kontot är det knappast en stjärna, men sett till intrycket? Wow!
En som inte var wow var Napoleon Cash. Jag har trott mycket på honom i hans två senaste starter men där han till slut inte sett särskilt bra ut... Här krävs det mycket jobb nu från stall Nurmos.

Svettiga prestationer - med vinnarskallar

Vi bjöds på flera svettiga prestationer under dagen på Åby. Oscar L.A. sjabblade bort sig ur V75-6 vid starten och när motbudet Unico Broline hamnade i ledningen efter 400 meter var det över. Ja, trodde vi. 
Oscar L.A. vägrade ge sig och över upploppet var det med närmast frustande stil som han sköt fram. Förbannade sig över starten.
Inställningen på hästen sista biten var av sådan klass som bara stjärnor har i skallen. Det är dags för alla att ta in Lövgrens lovord kring sexåringen. Det är hans nye profil jämte Racing Mange.

Vi avslutade dagen med hyggliga Paralympiatravets final. Jag minns ännu när jag stod på en balkong på Åbytravet för ett gäng år sedan och upplevde Maharajahs uppvisning. Det var monstruöst. 
Idag har jag hunnit få två-tre gråa hårstrån och Maharajah hunnit bli pappa till bland andra Who's Who.

Idag var det sonens tur att stråla på Mölndalsovalen. "Marre" var många gånger kritiserad av spelarkåren kring hans prestationer, men högstanivån var rejäl. Nog har även Who's Who varit ifrågasatt på slutet efter hans två senaste insatser. Idag reste han till västkusten och satte alla på plats.
Tränare Pasi Aikio har hela året snackat Elitloppet. Jag har personligen fnyst åt det efter hur hästen sett ut på senaste. Nu däremot? Ja, men klart han ska in i loppet.

Gratulerar segrande skötare och ägare:
 1. Hiltje Tjalsma - Victoria Park Stable
 2. Julian Cordeau - Anna och Tommy Lundin & Linus Wallgren
 3. Carolina Persson - Stall Zet
 4. Ninni Gardelin - Stall Zet
 5. Ferdinando Dirienzo - Scuderia Quirniana
 6. Gerard Vella - Günter Herz
 7. Jennie Ek - Travkompaniets Stall AB