Kvalkvällen på Jägersro » 21 aug. | Eftersnacket - Travstugan.se
Eftersnackutanv75
Redaktion

Kvalkvällen på Jägersro

Ständigt klassiga derbyuttagningarna på Jägersro bjöd som vanligt på dramatik och favoriter som levererade.

I denna oerhört slentrianmässiga sporten är det något speciellt med dessa uttagningskvällarna. 
Även fast man inte är personligt engagerad i någon av hästarna så hatälskar jag dessa kvällarna. Det vilar så oerhört mycket av nerver, dramatik och prestige och ära på spel. 

Linjen mellan succé och tungt fall är skörtunn. Det är fruktansvärt men samtidigt så in i det underbart. 

Vad som även förenar uttagningsloppen är att sporten dominerar. Spelet är satt åt sidan då favoriterna oftast levererar. Istället får man njuta av fin travsport utan några miljondrag-skrik.
-----

 • Det vore närmast ofint att inte inleda med hemmahoppet. En av sportens stora framtidshopp, Campo Bahia

Conrad Luguaer medgav efteråt att han kände en viss anspänning och nervositet inför uttagningsloppet. 
Men seriöst. Han oroade sig i onödan. Mycket är redan sagt och skrivet om Campo Bahia. Hur bra han är och hur hra han kommer bli vet vi ännu inte - men det är lätt att konstatera redan nu att det kan bli en världsstjärna.

Sättet han kliver runt ovalen är oerhört mäktigt. Det är närmast så att han skrämmer slag på konkurrenterna med sitt pampiga intryck. Jag har mycket svårt att se någon annan vinnare av Svenskt Travderby.

Och givetvis gläds man lite extra åt att det är ett Jägershopp som är främsta favoriten. Och det var kul att höra hur hemmapubliken slöt upp i ett hyllande vrål över upploppet när Campo Bahia klev in i mål.

Framtidens storstall

Marc Elias gjorde det landets kuskar sällan bjuder oss på - äkta härlig segerglädje över målgången.
Med stallets Ferrari Sisu skrällvann Elias efter en snygg styrning där ekipaget stred sig förbi Attraversiamo (Erik Adielsson) över upploppet.

Jag har skrivit mängder av rader om stall Conrad Luguaer. Hästarna har givit stallet ett lysande 2019 och utvecklingen går bara åt ett håll och det är framåt.
Förutom Campo Bahia fick de nu även med Ferrari Sisu i Derbyt och framgångarna fortsätter. Stall Luguaer är framtidens storstall om bara stjärnorna fortsätter stå rätt.

-----

Bland stona då? Där finns framförallt tre som fastnar hos mig.

 • Conrads Rödluva gjorde väl vad hon behövde var känslan. Hon imponerade inte, men verkade å andra sidan inte behöva göra det heller.
 • Fredrik Wallin kommer garanterat resa till Jägersro nästa helg med segerhopp kring sin Activated. Jag tycker hon ser bländande fin ut och tror knappast att Rödluvan är stenklar i Derbystoet.
 • Rikard N Skoglund kör oerhört bra med Racing Brodda och stoet fullkomligt lekte mot sina konkurrenter i sin uttagning utan att gå tom. Racing Brodda ska verkligen inte underskattas.

Stall Roger Walmann var säkert belåtna efter segern med Aleppo Pine. Stallet har haft en rejäl segertorka med 50 segerlösa starter innan nästa seger togs.
Och Mika Forss med Staro Miami? Ja, de reser knappast till Jägersro för att gå på Folkets Park nästa helg. 

------
Global Wise Guy
är en häst man inte riktigt vet vart man har. Vad man kan kräva av honom. Känslan är att han har väldigt mycket i sig som ännu inte fått blomma ut rejält. Han vann sitt uttagningslopp relativt enkelt trots allt och blir intressant i finalen.

Erik Adielsson, i för dagen ovana dressfärger, styrde och ställde med Global Welcome i sitt uttagningslopp.
Örjan Kihlström är kuskartisten som man kan få lite gråa hår över ibland. Varvet kvar såg det tungt ut med Pasi Aikio-tränade Alone, men nog fan ordnades finalplatsen efter en klassisk Örjan-styrning sista halvvarvet.

 • Och även fast Attraversiamo "bara" blev tvåa stod han för en klart bra insats. Han var inte Attraversiamo-bra, men det är lite samma som med Rödluvan att det inte behövdes. Samtidigt så visst... Han stärkte inte sina aktier.
 • Cab Lane? En rejäl besvikelse återigen.

Uttagningsloppen brukar kunna bjuda på en och annan jätteskräll. Vi fick vänta ända till Derbyuttagningarnas sista lopp där Johan Untersteiner med Roofie överraskade oss alla. Ekipaget låg fjärde par invändigt med varvet kvar, men det löste sig till sist när ekipagen i andraspår tröttnade. 

Kort om finalmissarna:

 • Bland de tyngre profilerna som inte lyckades ta sig vidare tänker jag främst på Betting Gangster.
  Efter en framgångsrik fjolårssäsong har det inte stämt alls i år för Gangstern. Och inte heller så i uttagningsloppet där han aldrig hann fram till andraplatsen.
 • Det blev dessvärre ett tungt fall för stall André Eklundh med Felicity Shagwell.
  Stoet stred från ledningen hela vägen men fick med några ynka millimeter se sig slagen och slutade trea. Sättet hon missade finalplatsen var fruktansvärt orättvist och jag lider med kretsen kring stoet.
  Det lindrar inte ett dugg just nu - men intrycket på Felicity Shagwell var av bästa stort och jag är övertygad om att de kommer tillbaka.
 • Staro McMillan gillar jag verkligen, men tyvärr blev det alldeles för tufft för honom och sista biten var det tomt i tanken.

Dela inlägg

Kommentera inlägg