Jänkarstoet sken i slasken » 9 mars | Eftersnacket - Travstugan.se
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Jänkarstoet sken i slasken

Vi hade två ovanligheter från Färjestad idag:

 1. Det så kallade "solen skiner alltid i Karlstad" stämde inte för fem öre.
 2. Stoloppet som alltid ska vara en öppen historia blev till en uppvisning.

I V75-2 när Mikael J Andersson styrde ut i tredjespår med 650 meter kvar var det inget snack. Southwind Feji drog igång motorn i kroppen och svepte fältet och gjorde stoloppet till en ren utklassning. Det var en rutinerad dam med stjärnkapacitet som lekte med småtöserna. 

Solen må ha gömt sig i Karlstad idag - men jänkarstoet sken i slasken.
 • Rikard N Skoglund hade ett enda mål i V75-1; fronta med Perfect Dynamite.

Den starke sexåringen kunde från ledningen styra och ställa hela vägen, där Je t'Aime Explosiv (Oskar J Andersson) förgäves försökte strida emot. Perfect Dynamite har verkligen kommit tillbaka starkt och verkar bättre än någonsin. Hästen var tidigare borta mellan juli 2017-juli 2018 och kämpat sig tillbaka i toppform.

Tidigt i loppets skede galopperade främsta motbudet, Global Undecided (Örjan Kihlström), vilket givetvis var högst fördelaktigt för favoriten.
Övriga gjorde väl inget större väsen av sig - förutom veteranen Harpos Rockland (Johan Untersteiner) som under tävlingskarriärens sista säsong verkar ha hittat storformen.

Rikard N Skoglund fortsatte sitt segertåg och gjorde det med sin nyfunne vän, On Track Piraten.

Dalastjärnan fick gå utvändigt om ledande Target Kronos (Lutfi Kolgjini), men löste det ändå.
Om jag är förvånad? Knappast. On Track Piraten är i en klass för sig i detta sällskapet, frånsett Platon Face i toppform. Då ska han kunna gå utvändigt ledaren. Men sättet han gör det på. Intrycket. DET är vad som imponerar. 
Och Skoglund bjöd oss på en snygg segergest. 

Travmagi från On Track Piraten som är allas favorithäst utan att man riktigt vet om det.

 • Stall Kolgjini var inte i närheten av segern. Det till trots gjorde stallet sitt avtryck.
  Starten fördröjdes på grund av att stallets båda hästar saknade stänkskydd. Slutligen fick Target Kronos ändå starta utan skydden. 

  I loppet körde Lutfi Kolgjini i ledningen som väntat, vilket aldrig höll. Platon Face (Adrian Kolgjini) kördes i tredje par utvändigt, men hade inget tryck i sig idag och klart oroväckande prestation.
 • Officer C.D. (Robert Bergh) gjorde andra starten efter frånvaro. Trots resa på innerspåret blev det tunga ben mot slutet. Hästen är i klart behov av fler genomkörare.

-----
Kan förstå att folk är tidiga att göra sig till åtlöje mot Lutfi Kolgjinis styrning med Target Kronos.
Och personligen är jag sällan sen med att kritisera vid liknande styrningar.

Men i det här fallet? Jag kan bara inte det. Kolgjini försökte göra tävling av det. Hade det varit Solvalla vet vi alla hur det hade sett ut.
Vi hade hunnit med både med en kafferast och korsordslösning under loppet - men i det här fallet blev det väl ändå liten typ av nerv. Eller försök till det.

Vi måste vara rädda om de som försöker. Som gör tävling av det. Men så är Piraten av en annan klass, vilket märkbart syntes.
-----
Torbjörn Jansson såg ut att ha koll på läget med Rus Can i V75-4 men blev över upploppet nerspurtad av hemmastjärnan Björn Goop och Ådne Odin.

Och, som sagt. Stall Kolgjini gjorde sina avtryck.
Det var en bekymrad Adrian Kolgjini efter svaga prestationerna med Up North, Platon Face och Target Kronos. Således måste segern i långloppet, V75-5, varit oerhört skönt för Kolgjini.
I ledningen satte sig Adrian Kolgjini med Tony Afrika som sedan över upploppet var omöjlig att strida emot. 

 • Willmer Gel (Johan Untersteiner) slutade trea i loppet, men gjorde det med rejäl mersmak.
  Hästen fick sent svar från Magic Cash (Örjan Kihlström) vid avancemanget i tredjespår och tappade massor av fart. Upploppet var sedan femstjärnigt och Willmer Gel är att se upp med!
 • Måldomarna gjorde sin bedömning. Örjan Kihlström fick böter på 1 500 kronor, men Magic Cash behöll andraplatsen och 62 500 kronor. Willmer Gel lämnade Färjestad med 31 000 kronor. Jösses.

Wikbergs dubbel

Björn Goop fick glädja sig med en dubbelseger vid hemmaomgången. I V75-6 ledde han runt om med Weekend Fun.
Det här var första gången som Goop fick möjligheten att sitta upp bakom  som var helt klart bäst. Innerspårets, Rushmore Face (A Kolgjini), galopperade bort sig vilket var klart positivt för Weekend Fun som trots spår 8 frontade och styrde och ställde.

 • Framförallt skoj för Daniel Wikberg som reser långt till Färjestad och segrar med båda startande (Assault och Weekend Fun).
  Jättegrattis, Wikberg!
 • Hawk Cliff (Örjan Kihlström) gjorde fullt godkänt ifrån sig. Såg knappast ut att gå tom i mål som tvåa och passas till nästa start.

Avslutningen bjöd på Expensive River (Per Nilsson) efter många om och men.
Men det är en minst sagt diskutabel vinnare. Fighting Joe (Tom Horpestad) var den som gick över mållinjen först, men där måldomarna valde att diska. Ett enligt mig fullkomligt bedrövligt beslut.

Örjan Kihlström lämnade banan i V75-5 med andraplats och böteslapp på grund av trängning. Horpestad, som mindre profil, lämnade Färjestad med fråntagen seger och diskning. Det är svidande och förbannat dåligt. Kort och gott.
Skillnad på folk och folk? Tveklöst är det så i travets värld.

Gratulerar dagens V75-segrande skötare:

 1. Tina Lisell (Perfect Dynamite)
 2. Pär Hedberg (Southwind Feji)
 3. Martina Jonsson (On Track Piraten)
 4. Ådne Odin (Erik Killingmo)
 5. Joyce Duivoorden (Tony Afrika)
 6. Daniel Eriksson (Weekend Fun)
 7. Karl O Johansson (Expensive River)

1 835 besökare på Färjestadstravet idag, enligt ST.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg