Tidernas Elitloppet? Jo, tjena...! » 26 maj | Eftersnacket -…
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Tidernas Elitloppet? Jo, tjena...!

Jag sitter nu på ett Arlanda och försöker samla mig. Än går det inte. Jag har aldrig upplevt något liknande. Jag är både tacksam och otacksam över upplevelsen. Det var historiskt. Det värsta och vackraste jag varit med om. Vi bad om tidernas Elitloppet - och vi fick det.

Visst kan jag sitta här och börja skriva om Elitloppsvinnaren Dijon. Det är väl ändå det vi var där för? Men, nej. Det går inte. Jag upplevde mitt livs mörkaste och ljusaste stund på Solvalla idag.

Vi önskade oss storstjärnorna och vi fick det. 

Readly Express skulle bjuda på avskedsshowen, Propulsion skulle jaga sin efterlängtade Elitloppsseger och från Frankrike kom valackstjärnan Aubrion du Gers.
Vi bad om det. Och vi fick det. På ett sätt jag aldrig kunnat tro.

Jag har alltid varit nära till känslorna. Gråter? Nej, jag gör inte det särskilt ofta. Men jag har alltid nära till vemod, ångest och djävulskap inombords. Nog hittade det fram idag.

Med regntunga och mörka moln över sig gick Readly Express sina sista provstarter i karriären. En karriär som bara hade två minuter kvar. Men någonting stämde inte. Surret började gå på publikplats och bakom stjärnan satt en bekymrad Björn Goop.

Och till sist. Det sjabblande och knackiga travet. Någonting stod inte rätt till. Då är det inte mycket mer att göra. Det blir sällan som man tänkt sig. För Readly Express blev det plötsligt ett ärevarv, än en sista rejäl föreställning.

Det tunga ångestladdade vemodet infann sig direkt i mig. Ögonblicket när Goop accepterar situationen och vänder upp för ärevarv istället för provstart var så laddat vackert och djävulskt. 

Readly Express bjöd oss på en rejäl insats i försöket. Det tackar vi honom för. Och beslutet att inte starta honom i finalen var både rätt och stort. Men för den sakens skull försvinner inte känslorna i bröstet.

Det överlägset värsta och finaste jag upplevt vid en travbana. Jag både tackar allt och alla för att ha upplevt det. Men jag känner samtidigt att jag inte ville vara med om det. Hur man nu hör det logiska i det. 

Det var smärtsamt vackert.
Readlyvincennes

Tack för allt, Readly Express

-----
Elitloppet då? Ja, istället var det efter många om och men en Dijon som gick segrande ur striden. Propulsion var aldrig i sitt bästa jag idag. Aubrion du Gers fick inte positionerna han ville ha och behövde.
Bakom Dijon ska dock Makethemark och Petri Salmela vara oerhört nöjda och må som segrare. Sexåringen är en världsstjärna.
-----
Under gårdagen fick en närmast chockad Magnus Träff besöka vinnarcirkeln efter segern med sin Queer Fish i Sweden Cup. Idag var det en ny "doldis" som ställde sig på den stora scenen som bäst idag.

Björn Karlsson har verkligen fått en otrolig fart och utveckling på sin Tangen Haap.
Karlsson är väl ingen doldis i sammanhanget egentligen - men att ekipaget skulle stå som segrare av Elitkampen var en överraskning.

Över upploppet var det en löpglad och bestämd Tangen Haap som kunde tugga hem segern i en majestätisk stil.
Med sina 80 starter inför Elitkampen var han den näst minst rutinerade i fältet. Men nog är tioåringen på väg att bli en storstjärna, speciellt efter idag när han fick Lome Brage och Polara att se ut som föredettingar.

Vi fick se den monstruösa duellen mellan Upset Face och Axl Rose. Visst blev det show, fart, munhugg och allt därtill en sådan här kamp. Problemet för de båda var däremot att de lämnade banan som förlorare. Ärrade sådana.

Det blev för mycket av det roliga och samtidigt som skyfallet uppenbarade sig 500 meter kvar till mål, kastade de in handduken vad gäller vinstchansen.
Istället var det Aetos Kronos med Johan Untersteiner som fick en perfekt resa hela vägen och där krafterna inte behövde brukas förrän 200 meter kvar.

  • Segertiden innebar även nytt världsrekord. Att kunna springa ett sådant från det utgångsläget i det här vädret är starka papper.

Stall Gocciadoro hade inte mycket att vara glada för den här helgen. En som däremot reser hem med ett nybyggt staket är Zalie Gar.
I V75-5 hade hästen tillsammans med Rene Legati uppvisning på topptid från ledningen. Femte raka segern och det blev aldrig någon dramatik när Zourane Kronos galopperade bort sig i tidigt skede.

I Sverige-debuten med lopp i kroppen var Missle Hill redo.
Örjan Kihlström var generös att släppa ifrån sig ledningen till Evaluate och kunde sedan få perfekt liftresa in mot sista sväng.
Väl då gick Missle Hill till attack och kunde i ett mycket fint skick gå om ledaren och ta karriärens fjärde seger.

Gratulerar segrande V75-skötare:

  1. Ida Karlsson (Tangen Haap)
  2. Inga Perk (Readly Express)
  3. Julie Grenet (Aubrion du Gers)
  4. Heli Tarrimaa (Aetos Kronos)
  5. Andrea Goccaidoro (Zalie Gar)
  6. Ellinor Wennebring (Missle Hill)
  7. Ingen uppgift i skrivande stund (N.YCoeurdesoleil)
Dela inlägg

Kommentera inlägg