Det var dans och hålligång! » 11 maj | Eftersnacket - Travstugan.se
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Det var dans och hålligång!

Det var ett Åby i solsken(!) som bjöd på vacker travsport denna lördag eftermiddag. Det vackraste bjöds vi på till sist...

Att befinna sig i Malmö i mars månad betyder per automatik inte att det är vårvarmt och behagligt. En iskall torsdag förmiddag stod jag med en handfull andra och kollade in provlopp på Jägersro. En av hästarna som luftades var Campo Bahia. För att vara provlopp var det rejält. Iskalla marsdagen förvandlades till en varm och överlägsen sådan.

Stall Lugauer har haft en utveckling senaste året som imponerat på mig. Visst. Det skadar inte att de är från min hemmabana Jägersro.
Men Luguaers presenterar något jag inte hittar bland konkurrenterna. Hästarna ser ut som en dröm, presterar som monster och kör hästarna gör ödmjuka Conrad Luguaer och framtidsnamnet Marc Elias.

 • Campo Bahia är tveklöst min favorit i travsporten idag. Han gör det Joke Face och Mosaique Face, mina två tidigare favoriter, gjort. Det är som att någonting händer inombords. Ren magisk känsla som fängslar mig.

Och idag. Ja, då var det dans och hålligång för Campo Bahia - när han slog rekordet från Mosaique Face.

Attraversiamo (Erik Adielsson) gjorde ett enormt lopp. Dessvärre som tvåa blir man per automatik lite bortglömd. I det här fallet däremot är det inte konstigt. Campo Bahia visade åter vilket monster han är. Och sättet han gör det på. 

Det ser ut som en lek för monstret. Han ser knappast trött och iskall ut. Istället vill han iväg något varv ytterligare endast för att se sina motståndare svettas än mer. Som det monster han väl är.

Attraversiamo gjorde vad han kunde och gjorde det så hedersamt. Campo Bahia var det inget att göra åt. Och visst är det ett framtidsnamn för Prix d'Amerique. Det kunde inte vara mer passande än så. För framtidens stall är Conrad Lugauers.

Campo

Campo Bahia vinner Kungapokalen.

Hungrig vargtik bet tag om rödluvan

Drottningens Pokal höll ett rejält tempo med 1.10,3a/1 000 meter, där favoriten Conrads Rödluva (Örjan Kihlström) satt placerad perfekt som tvåa i andraspår. Väl med 620 meter kvar attackerade ekipaget ute i tredjespår och nådde även ledningen. Väl där trodde vi alla loppet var över.

Men med i släptåget hängde Activated (Carl Johan Jepson) med. Som en hungrig vargtik hade hon siktet inställt mot Rödluvan. Bettet blev stenhårt och över upploppet passerade hon mållinjen i ensamt majestät. Mätt, belåten och som en riktig Drottning.
Det går inte nog att understryka hur kul och viktigt det är när mindre tränare lyckas i storloppen!

 • Sedan är det givetvis så att omstarten inbjuder till frågor och skeptism. Utan att veta hur väl det påverkade storfavoriten, men det är för djävligt att det blir så här. Omstarter vid storlopp är ren och skär orättvisa och något som saboterar loppen.
  Jag tycker väl det såg ut som att den som orsakade omstarten inte störde något motekipage - vilket gör mig frågandes till omstarten. Känslan är att den som orsakade det vann mest på omstarten. De övriga hade istället all risk att bruka energi.
 • Att där inte blev någon bestraffning för omstarten övergår mitt förstånd.
 • Stall Daniel Redén kände självfallet en rejäl besvikelse efter Drottningens Pokal. Däremot slutade stallets båda startande tvåa respektive trea. Alltid något det...
Activated

Activated springer hem Drottningens Pokal.

-----
Peter Untersteiner vet var han har sin Pastor Power från ledarpositionen. Därifrån vägrar hästen förlora nämligen.
I V75-2 fick ekipaget en perfekt start i volten och rusade fram till ledning. Bakom var där ingen som kunde hänga med, även fast Marvelous (Örjan Kihlström) passas framöver.

Omgångens Gulddivision låg lite under radarn bakom Drottning- och Kungapokalen. Junior Guelpa däremot satte färg och show på loppet med Bahia Quesnot. 

Över hela upploppet bjöd Guelpa på en självsäker segergest och kunde med knapp marginal segra före open stretch-avslutande Baron Gift (Rickard Svanstedt).

 • Day Or Night In (Johan Untersteiner) gick utvändigt ledaren hela vägen och gjorde en klart godkänd insats.
  Ledaren Whitehouse Express (Kihlström) försvarade ledarpositionen, men tröttnade rejält sista biten.

Jag har haft några följetonger genom året. Hästar som jag singelstreckat och hopplöst kämpat in i mål med blandat resultat En av dessa är Marcello Wibb (J Untersteiner) som verkligen fått ordning på grejerna nu.
Senast kom äntligen seger igen - och idag vann han trots spår 12 över korta distansen. Intrycket över upploppet var riktigt vasst och se upp under årets säsong, säger jag! Segertiden 1.10,8a/1 640 meter är vansinnigt bra.

 • Om jag spikade idag? Självfallet inte...

Lezperanza (Björn Goop) har fått en lysande start på Sverige-karriären. Även så idag var det uppvisning. Var hon ens trött över målgången? Knappast.

Från ledningen gick Island Life (Christoffer Eriksson) starkt, men när Lezperanza ville kampera föll Island Life i galopp - och det blev andra raka överlägsna segern för tyskstoet på nytt banrekord. Hon har en växel i sig sista varvet som är närmast enormt skulle jag säga.

Jorma Kontio satt och gottade sig med Mellby Club i V75-6 när Whipped Eggs (Ö Kihlström) fick en stentuff resa. Whipped Eggs gjorde vad han kunde och föll med flaggan i topp. Mellby Club? Ja, han revancerade sig från galoppen senast med att spurta hem segern idag istället.

 • Personligen spikade jag Randemar R.D. som hamnade fel på det direkt och satt sist i innerspår. Avslutade fint över upploppet och passas till nästa start...

Gratulerar segrande V75-skötare:

 1. Fredrik Wallin (Activated)
 2. Felicia Holmqvist (Pastor Power)
 3. Junior Guelpa (Bahia Quesnot)
 4. Amanda Höynä (Marcello Wibb)
 5. Mikaela Johansson (Lezperanza)
 6. Ann Lempinen (Mellby Club)
 7. Nick Elving (Campo Bahia)

3 246 besökare på Åby idag!

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg