Calgary
Redaktion

Dags att dra till med ordet; Han är ett unikum

Visst har jag och många andra vetat om att Calgary Games är något extra. Efter idag råder det inget tvivel; Han är ett unikum.

Svensk travsport har haft det kärvt senaste åren. Yppersta eliten har känts... trött, om jag ska säga så. Efter en tid av motgång har vi slutligen fått betalt mer än vi vågat drömma om. Calgary Games.

Jag har sett honom i Derbyuttagningen, Svenskt Travderby och sedan i uttagningen till Europaderbyt. Idag i finalen av Europaderbyt visade han åter vilken kapacitet han har. Eller, ja... Han visade ju aldrig det riktigt. Han behövde aldrig ta i. 

Efter nio raka segrar har vi ännu inte sett närheten av botten av Calgary Games. Istället är det som att det bara är början av något alldeles stort. Det är sådant som gör att man kallar honom för ett unikum. Fenomen. Allt därtill. Och som gör det OMÖJLIGT för honom att sluta tävla.

Han SKA verkligen inte få sluta tävla. Vi måste få se honom åtminstone ett år till. Eller två. En kamp mot Face Time Bourbon hade varit något ovärderligt. Svensk travsport behöver Calgary Games. Efter en kärv tid fick vi slutligen ett unikum.

Jag ska försöka sitta här och vara partisk och utom känslor i texterna. Men vad fan. Det går inte när det är Very Kronos. Känslorna jag upplevde kring min ohotade etta Joke Face är exakt detsamma som när Very Kronos tävlar.
Vissa tar man till sig lite extra. Så är det bara. Även för en taskig skribent som jag.

Idag tog han åter positionen utvändigt ledaren och visade sedan åter att han stormtrivs på Åby. Stormtrivs i SM. Han var åter majestäsisk läcker och över målgången stod jag upp och skrek. Ja, så är det bara.

Very

Very Kronos vinner SM.

Årets bästa fyraåriga sto för året är Honey Mearas. Utvecklingen har varit rejäl på henne den här säsongen och efter imponerande seger i Derbystoet tog hon sig an de äldre och visade även vem som är bästa damen för året i landet. Ruggig insats!

  • Titelförsvararen av sto-SM var Hevin Boko som förlorade loppet innan det ens startade. Mika Forss missade starten fullkomligt och var flera längder efter fältet när startbilen släppte fältet. Givetvis en rejäl blunder av Forss!
  • Och lika uppfriskande som det var att höra Lennart Forsgren kritisera kusken, var det lika onödigt att blanda in hans nationalitet i frågan av kommentatorn.... Dra en mössa över dig där, Lennart.

Franska kuskarna brukar ofta bli utmanövrerade på våra svenska ovaler men David Thomain skötte sig alldeles ypperligt i V75-2, som med Ivensong fullkomligt flög över open stretch-spåret och med knapp marginal segrade sig förbi ledaren Red Lady Express.
Noterbart? Stona var de som gjorde upp i EM för treåringar!

Monté-SM kördes inom V75-kupongen vilket jag anser var helt rätt då vi var väl underrättade om hur hästarna gått i disciplinen. Vinnaren av loppet blev stentuffe Mindyourvalue W.F. som med Eric Raffin höll för favorittrycket före en jättebra Polycrates Face med Emilia Leo.

Andreas Lövdal är väldigt skicklig i sulkyn och visste vad han satt upp bakom i V75-4, ungdoms-SM.
Bravo Sabotage är oerhört effektiv och kaxig från ledarpositionen och när Lövdal nådde dit direkt var det segerlösningen och därifrån släppte ekipaget aldrig förbi någon. Stora gratulationer till Andreas Lövdal och givetvis även kretsen runt hästen samt tränare Ola Samuelsson.

I EM för femåringar blev det en extrem vinnare som sköt fram över open stretch-spåret! Steen Juul med Extreme är att ta på uppriktigt allvar framöver! Därmed har nu Danmark tagit två segrar i EM för femåringar. Senast var 1985. Då segrade hästen Granit Bangsbo - med Steen Juul!
Magnus A Djuse kunde knappt men säkert ta hand om ledningen med Aetos Kronos och in över upploppsrakan satt säkerligen Djuse segersäker i sulkyn. Väl över open stretch förstod han allvarvet när Extreme sköt fram invändigt om - tyvärr för Magnus A Djuse var det försent.

Det vackraste? Att en gammal legendar som Steen Juul kan visa upp sådana känslor som han gjorde över målgången och efteråt. Han har varit med i det här i 600 år nu (nåja...), men likväl var hans uppträdande efteråt som att han tagit sin första storseger i karriären. Det var så vackert.

Stort grattis segrande skötare och ägare:
  1. Caroline Närström - Stall Zet
  2. Boderie Thibault - Christophe Toulorge
  3. Charlotte Andersson - Jacob Markström & Christer Englund
  4. Moa Bolinder - Olof Brodin (Chartering) AB
  5. Camilla Juul - Stald Cosmopolitan
  6. Fredrica Sandberg - Stall Timo Nurmos AB
  7. Mia Båth - Kjell Johansson