Chocken har inte lagt sig » 17 aug. | Eftersnacket - Travstugan.se
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Chocken har inte lagt sig

Vad är det där häst, egentligen? Vad kan man begära och vänta sig? Jag vet verkligen inte. Aetos Kronos chockerar mig.

Jag minns ännu den där räliga lördagen under Elitloppshelgen i år. Hur den upplevdes inombords. Aetos Kronos klev runt fältet och levererade en av helgens värsta insatser. Jag väntade mig det inte för fem öre. Och uppe på press-balkongen stod jag med hakan nere och var närmast stum. Chockad av insatsen. Vad var det där en häst...!?

Sedan dess har Aetos Kronos varit en av topparna. Och tongångarna från tränare Jerry Riordan har varit närmast enorma. Idag tog Aetos Kronos positionen utvändigt om värsta konkurrenten. Denne fantastiske Global Adventure som radat upp segrarna.
Det bekom inte Aetos Kronos. Han klev runt honom med och vann E3-finalen plättlätt. Det till trots chockerades jag. 

Känslan vägrar lägga sig - för visst är Aetos Kronos något extra. Och när man väl är uppe i det här ruset; Hur fasen ska han kunna förlora i Derbyt 2020?

 • Global Adventure förtjänar några rader även han. Erik Adielsson valde som vanligt efteråt att uttrycka sig oerhört värdigt och informativt. Treåringen var inte i sitt bästa slag idag men slutade ändå tvåa inte långt bakom Aetos Kronos.

Det tog sin lilla tid för V75-1 att komma iväg. När så loppet var kört var det två favoriter som underpresterade rejält. 

Björn Goop med Shorthanded Jag som styrde fältet samt Zaire Wise As utvändigt om sig var båda rejält klena för dagen och kastade in handdukarna när det väl gällde..
Istället var det Diederik Meilink-tränade Reverend Wine med Carl Johan Jepson som sköt till rejält mot slutet och vann med allt sparat såg det ut som. Bakom ska även Bo C. lyftas med Carl-Eric Lindblom!

 • Reverend Wine ska bli oerhört intressant att följa vidare. Med lite tur är han miljonär inom kort. Och givetvis väl tränat av Meilink som bjöd på lite känslor efter målgången!
Akta er ikväll, Örebro. Det blir finsk afton på flera av uteställena ikväll.

Mascate Match betyder enormt mycket för finsk travsport. Och så även för den svenska när hon kommer hit. Med sin rejäla ägarkrets runt sig visar hon vilken gemenskap travsporten kan bidra med.
Man var ju dum nog att hoppas på ett rafflande finallopp för stona. Istället var det Pekka Korpi med Mascate Match som var ute på ett träningsjobb och sprang in nionde segern i tionde starten och reser hem med en miljon kronor. Det är hyfsat, det är det.

Pippo Gubellini har inte varit min favorit det här året. Och det är heller inte något jag hymlat med. Men idag - ja då var gamle gode och charmige Pippo tillbaka igen!

Styrningen med Volnik du Kras var närmast blygsam i V75-3 där de körde undan i rejäl fart där framme. Över sista 300 metrarna valde sedan Pippo att ta sig ut i spåren och där Volnik du Kras bjöd på en makalös avslutning med sin barfotadans.
Snygg styrning av Pippo och snygg insats av hästen!

 • Spår 1 verkar inget vidare för Björn Goop. Först med Shorthanded Jag och i V75-3 med Vainqueur R.P. som tappade allt på slutet efter den rejäla inledningen.
 • Emilia Leo har med all rätt blivit hyllad och är en av sportens framtidsnamn. Styrningen här med Charrua Forlan var däremot i det hårdaste slaget. Sådant som händer ibland.
Kombon Adielsson/Kolgjini ger mig alltid lite gåshud, som den Jägersro-påg jag väl är.

De så kallade proffsen hade det kämpigt på Örebro idag med voltstartsystemet. Örjan Kihlström och Björn Goop gjorde båda bort sig och hade båda inte med segern att göra när det väl gällde.
Goop hade full show med en orytmisk Inspector som trots allt tog sig iväg när loppet gick iväg, men föll i galopp över upploppet.

Istället var det Erik Adielsson som segrade med Adrian Kolgjini-tränade The Real Face. Ekipaget försvarade innerspåret, släppte till en het utvändigt, övertog dirket och kunde sedan därifrån kämpa hem segern.
Kombon Adielsson/Kolgjini ger mig alltid lite gåshud, som den Jägersro-påg jag väl är.

Vi får njuta av Puros hästar alldeles för sällan

Idag var det äntligen dags igen. Det händer alldeles för sällan. När Petri Puros kraftpaket till hästar visar upp sig. De ser ut som muskelpaket som bänkar 250 kilo samtidigt som där ligger en pojk bredvid som kämpar med 50 kg-vikten.
Peter Untersteiner har fått den trevliga möjligheten att sitta upp bakom Burning Man tidigare. Snacka om att han älskade det. Idag var Untersteiner lika kaxig som en sockerkickad pojkspoling i V75-5 och laddade från spår 8, tog hand om ledningen och styrde loppet hela vägen in i mål.
Exit Angot
, vem? Ja, det var en exit-häst om något.

Avslutande V75-7 bjöd på en närmat oväntad vinnare. Sportens mest strulige tävlare, Very Kronos, visade upp ett lugn man aldrig sett tidigare. Och ledde V75-7 runt om i mycket fin stil.
Där finns flera miljoner kronor kvar att hämta i honom.

Gratulerar segrande V75-skötare:

 1. Helena Ahlberg (Reverend Wine)
 2. Scussie Frong (Mascate Match)
 3. Alessandro Gocciadoro (Volnik du Kras)
 4. Lynn Johansson (The Real Face)
 5. Erica Gustavsson (Burning Man)
 6. Heli Tarrimaa (Aetos Kronos)
 7. Mia Båth (Very Kronos)

2 722 besökte Örebrotravet idag. På onsdag hörs vi igen - derbykval på hemmabanan Jägersro!

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg